Papin izaslanik kardinal Konrad Krajewski napadnut je u subotu, 17. rujna, pokraj ukrajinskog grada Zaporižje dok je predavao humanitarnu pomoć, izvijestio je Vatican News. Kardinal nije ozlijeđen u ovom incidentu te je nastavio svoju humanitarnu misiju.

Inače, ovaj poljski kardinal, inače prefekt Dikasterija za službu milosrđa, od početka ruske invazije, 24 veljače, po četvrti puta boravi u Ukrajini. Najprije je posjetio Odesu, a zatim Zaporižje. Trebao bi posjetiti i Harkiv. U telefonskom razgovoru za Vatican News objasnio je zašto jučerašnji dan smatra „vrijednim pažnje u njegovu životu“.

„Danas je poseban dan jer je prošlo devet godina otkako me Sveti Otac izabrao za Papinskog djelitelja milostinje i na današnji sam dan zaređen za biskupa“, kaže.

Kardinal je za biskupa zaređen 17. rujna 2013. u bazilici svetog Petra na svečanosti u nazočnosti pape Franje. Na ovu obljetnicu kardinal Krajewski našao se u blizini ukrajinskog grada Zaporižja, zajedno s katoličkim biskupom, protestantskim biskupom i ukrajinskim vojnikom.

Uz njihovu pomoć, napunio je minibus namirnicama i odvezao se na prve crte rata, područje za koje kaže da “zbog jake vatre ne ulazi nitko osim vojnika“. Dok je završavao istovar zaliha, kardinal Krajewski se sa svojom pratnjom našao pod vatrom iz lakog oružja. Odmah je pokušao pronaći zaklon.

“Prvi put u životu nisam znao kamo trčati… jer nije dovoljno samo trčati. Morate znati kamo ići“, izjavio je za Vatican News. Nakon incidenta je nastavio dijeliti pomoć, ali i krunice koje je blagoslovio sam papa Franjo.