Broj džihadističkih napada u Burkini Faso značajno se povećao od 2015. godine što je dovelo do zatvaranja tisuća škola i prisilnog premještanja oko milijun stanovnika

Foto: Vatican Media

Predsjednik Burkine Faso potvrdio je da su islamski ekstremisti jučer ubili 14 osoba, uključujući pastora, u napadu na protestantsku crkvu u istočnom dijelu zemlje.

Predsjednik Roch Marc Christian Kabore je na profilu na Twitteru osudio “barbarski napad” koji se dogodio u gradu Hantoukouri, rekavši kako je uz 14 ubijenih više osoba ranjeno.

Izrazio je svoju “najdublju sućut ožalošćenim obiteljima” te izrazio želju za “što bržim oporavkom ranjenih”.

Nasilje se dogodilo u području koje je, prema pisanju New York Timesa, u posljednje vrijeme postalo poznato po djelovanju džihadističkih skupina poput Al-Kaide i Islamske države. Činjenica da se napad dogodio tijekom bogoštovlja odražava trend drugih napada na kršćane ove godine.

Iako identitet napadača i njegovi motivi nisu poznati, dovodilo ga se u vezu s navedenim radikalnim islamskim skupinama.

Broj džihadističkih napada u Burkini Faso značajno se povećao od 2015. godine što je dovelo do zatvaranja tisuća škola i prisilnog premještanja oko milijun stanovnika u zapadnoafričkoj zemlji koja je ranije bila poznata kao jedna od najmirnijih u regiji.

Ivo Džeba | Bitno.net