IZA NAPADA VJEROJATNO STOJE DŽIHADISTI

U napadu na crkvu u Burkini Faso ubijeno 14 osoba

Broj džihadističkih napada u Burkini Faso značajno se povećao od 2015. godine što je dovelo do zatvaranja tisuća škola i prisilnog premještanja oko milijun stanovnika

Foto: Vatican Media

Predsjednik Burkine Faso potvrdio je da su islamski ekstremisti jučer ubili 14 osoba, uključujući pastora, u napadu na protestantsku crkvu u istočnom dijelu zemlje.

Predsjednik Roch Marc Christian Kabore je na profilu na Twitteru osudio “barbarski napad” koji se dogodio u gradu Hantoukouri, rekavši kako je uz 14 ubijenih više osoba ranjeno.

Izrazio je svoju “najdublju sućut ožalošćenim obiteljima” te izrazio želju za “što bržim oporavkom ranjenih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje se dogodilo u području koje je, prema pisanju New York Timesa, u posljednje vrijeme postalo poznato po djelovanju džihadističkih skupina poput Al-Kaide i Islamske države. Činjenica da se napad dogodio tijekom bogoštovlja odražava trend drugih napada na kršćane ove godine.

Iako identitet napadača i njegovi motivi nisu poznati, dovodilo ga se u vezu s navedenim radikalnim islamskim skupinama.

Broj džihadističkih napada u Burkini Faso značajno se povećao od 2015. godine što je dovelo do zatvaranja tisuća škola i prisilnog premještanja oko milijun stanovnika u zapadnoafričkoj zemlji koja je ranije bila poznata kao jedna od najmirnijih u regiji.

Ivo Džeba | Bitno.net

Objavljeno: 2. prosinca 2019.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi