Kaldejski patrijarh kardinal Sako posvetio je u nedjelju 7. travnja crkvu Naše Gospe od vječne pomoći u Mosulu, izvijestila je KNA. Naglasio je kako je riječ o izvanrednom događaju koji bi mogao ohrabriti kršćane da se vrate u grad, prenosi KNA izviješće arapskog mrežnog portala abouna.org.

Patrijarh je u propovijedi istaknuo “prednjačenje” kršćana u izgradnji iračkog društva, kulture i napretka u pokrajini Mosul.

Ekstremisti su nakon zauzimanja grada obeščastili crkvu i koristili ju kao policijsku postaju. U crkvi su uništeni svi kršćanski simboli, raspela i kipovi i zamijenjeni plakatima i simbolima IS-a. Tri godine kasnije, iračka vojska i savezničke snage oslobodile su grad.

Na posvećenju u nedjelju uz najmanje 300 vjernika sudjelovali su i kršćanski, muslimanski, jezidski i sabejski vjerski i politički dužnosnici iz Mosula i Ninive kao i međunarodni predstavnici koji su financirali ponovnu izgradnju crkve.

U Mosulu, koji je papa Franjo posjetio 2021., obnavljaju se i druge crkve i samostani. Obnova međutim teče sporo, a mnogi vjernici još se nisu vratili, navodi izvješće.