Skupina libanonskih kršćana već skoro 15 godina radi na velikom projektu izgradnje najveće krunice na svijetu koja će služiti molitvi za mir i jedinstvo njihove zemlje.

Ideja je nastala tijekom hodočašća u Međugorje 2006. godine i to pod prilično neobičnim okolnostima. Naime, policija zabunom uhitila jednog od članova skupine koja radi na izgradnji krunice zamijenivši ga za osobu koju su imali na popisu, te ga smjestila u zatvor, prenosi Aleteia.

Tijekom zatočeništva koje je trajalo nekoliko dana nesretni se zatvorenik počeo moliti te mu je tako došla ideja izgradnje velikog hrama posvećenog Djevici Mariji. Zatim je uzeo olovku i nacrtao skicu ogromne krunice čiji oblik prati obris granica Libanona.

Nakon puštanja na slobodu spomenuti se Libanonac odmah bacio na posao, a godine 2008. obilježen je početak radova koje financijski podupire i Maronitska Crkva.

Zrnca ogromne krunice dugačka su gotovo 5 metara i široka gotovo tri metra te svako od njih čini jednu kapelicu. Kada krunica bude dovršena, vjernici će moći prolaziti kroz svaku kapelicu moleći Zdravomarije na putu “kroz” krunicu.

Foto: Rosary of Lebanon – Facebook

Iako se malena skupina vjernika već okuplja na molitvu na mjestu izgradnje, projekt još nije dovršen. Ponajprije je potrebno oslikati sva zrnca krunice te smjestiti veliki križ iznad kapelice u kojoj će se održavati cjelodnevno klanjanje. Planirano je i osvjetljenje cijelog svetišta kako bi bilo vidljivo i tijekom noći.

Osim molitvene, ovaj projekt ima i dimenziju poticanja jedinstva i izgradnje mira. Naime, zemljište na kojoj se gradi najveća krunica na svijetu nalazi se samo 30 kilometara od granice sa Sirijom te ponad ravnice Bekaa u kojoj žive mnogi muslimani šijiti.

“Vidimo da Djevica Marija privlači mnoge muslimane”, kazao je nadbiskup Baalbek-Deir El Ahmara Hanna Rahme.

“To je ujedno način za izgradnju mosta između naših zajednica. Neka ovo svetište bude mjesto dijaloga zahvaljujući Djevici Mariji”, dodao je nadbiskup Rahme.

The Final Destination of the Rosary of Lebanon in 3d rendering. Every bead is overlaid in mosaic from inside out
“Rosary of Lebanon”

📍 Deir Al Ahmar – Lebanon

#RosaryofLebanon #Rosary #Lebanon #DeirAlAhmar #سيدةالوردية #Beads #OurFather #HolyMary #BiggestRosaryWorldwide #LiveLoveDeirElAhmar
#LargestRosaryintheworld

Objavljuje Rosary of Lebanon u Subota, 18. siječnja 2020.