Nekoliko katoličkih svećenika održalo je ceremoniju blagoslova istospolnih parova ispred katedrale u Kölnu u srijedu navečer u znak protesta protiv mjesnog nadbiskupa, kardinala Rainera Marije Woelkija, prenosi Associated press.

Povod za protest bila je kritika crkvenih službenika u Kölnu upućena svećeniku iz Mettmanna koji je u ožujku održao “ceremoniju blagoslova za ljubavnike” – uključujući istospolne parove.

Kölnska nadbiskupija, kojoj grad Mettmann pripada, ukorila je svećenika koji je održao blagoslov naglasivši da Vatikan ne dopušta blagoslove istospolnih parova.

Na blagoslovu održanom u srijedu koji je bio udjeljivan homoseksualnim, ali i heteroseksualnim parovima, okupilo se nekoliko stotina ljudi, a sveukupno je blagoslovljeno oko 30 parova.

Povjerenik njemačke vlade za LGBTQ+ pitanja nazvao je blagoslov važnim simbolom zahtjeva za priznavanjem i prihvaćanjem istospolnih parova u Katoličkoj Crkvi.

“Uglavnom zahvaljujući običnim pripadnicima crkvene zajednice Crkva se sve više otvara”, rekao je Sven Lehmann, prenosi dpa. “Nadbiskup Woelki i Vatikan su, s druge strane, svjetlosnim godinama iza društvene stvarnosti”, dodao je.

Preko puta vjernika koji su prisustvovali blagoslovu istospolnih parova, bila je i skupina katolika koji su prosvjedovali protiv spomenute službe. Sa sobom su nosili transparent na kojem je pisalo “Ostanimo katolici”.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere 2021. godine ustvrdila je kako “Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama”.

“Blagoslovi spadaju pod kategoriju sakramentala”, te je stoga potrebno da “ono što se blagoslivlja bude objektivno i pozitivno uređeno” u skladu s Božjim planovima potpuno otkrivenima posredstvom Isusa Krista, naveli su iz Kongregacije.

Stoga su s “biti blagoslova koji Crkva udjeljuje podudarne isključivo stvarnosti koje su same u sebi uređene da služe tim ciljevima”.