Organizacija International Christian Concern (ICC) izvijestila je kako su islamski ekstremisti 6. prosinca ubili najmanje devet kršćana koji su odbili recitirati muslimansku molitvu Šehadet, kojom svaki musliman ispovijeda svoju pripadnost islamu.

ICC je također potvrdio kako se slični zločini u Sjevernoj Keniji događaju godinama, a najčešće ih rade pripadnici radikalne skupine Al-Shabaab, donosi CNS News.

“Dana 6. prosinca 2019. godine islamski ekstremisti su napali 11 kršćana, koji su bili na putu iz Nairobija prema Manderi, i ubili ih u Kotulu koji se nalazi na sjeveroistoku Kenije. Oni su odvojeni od muslimanskih suputnika i ubijeni su jer su odbili recitirati Šehadet”, stoji u izvješću ICC-a.

Jedan kenijski policajac je ICC-u potvrdio kako je putnički autobus napadnut oko 17:30 po lokalnom vremenu. Izvori ICC-a također navode kako su putnici, koji su odbili recitirati muslimansku molitvu, izvedeni iz autobusa i ubijeni. Dvojica putnika su nestala i smatraju se mrtvima.

Guverner Mandere, Ibrahim Ali Roba, izjavio je: “Bio sam duboko ožalošćen kada sam doznao za grozan napad na autobus u blizini Kotuloa, gdje je desetak putnika ubijeno ili se smatraju nestalima.”

Nathan Johnson, direktor ICC-a za Afriku, izjavio je: “Nadamo se da će vlada pokrenuti učinkovitu akciju kako bi zaustavila besmisleno ubijanje tolikog broja kršćana u Keniji od strane islamskih ekstremista.”

Rašeljka Zemunović | Bitno.net