Eritrejska policija uhitila je u subotu 15. listopada katoličkog biskupa Fikremariama Hagosa Tsalima nakon što se vratio iz Europe, prenosi BBC.

Pedeset jednogodišnji biskup zadržan je u zatvoru Adi Abeto uz još dvojicu svećenika koji su također uhićeni prošlog tjedna.

Iako razlog uhićenja trenutno nije poznat, odnosi između eritrejske vlade i Katoličke Crkve posljednjih su godina vrlo napeti.

Vlasti su 2019. godine zatvorile 22 katoličke bolnice nakon vladinog naloga da se vlasništvo prenese na državu. Kasnije iste godine vlasti su otele i katoličke škole

Povod za otimanje crkvene imovine bilo je pismo katoličkih biskupa u Eritreji u kojem se pozvalo na veće poštivanje ljudskih prava, uključujući vjerske slobode.

Biskup Tsalim, koji svoju službu vrši od 2012. godine, bio je jedan od četvorice katoličkih vođa u zemlji koji je povodom otimanja škola potpisao pismo upućeno eritrejskom Ministarstvu obrazovanja.

“Ako ovo nije izraz mržnje protiv vjere i religije, što drugo može biti?”, stajalo je između ostaloga u spomenutom pismu.

Otimanja katoličkih obrazovnih institucija nisu stala 2019. godine. Tako je u kolovozu ove godine vlada oduzela i poljoprivredno-tehničku školu Hagaz koju su utemeljila Braća De La Salle, katolički red posvećen obrazovanju.

Kako prenosi BBC oduzeta škola pune 23 godine „pružala je obrazovanje u poljoprivrednoj mehanizaciji, uzgoju usjeva i životinja te očuvanju tla“.

Međunarodna organizacija Open Doors koja svake godine objavljuje listu zemalja u kojoj su kršćani najprogonjeniji smjestila je Eritreju na neslavno šesto mjesto.

“Unatoč tome što se gotovo polovica stanovništva izjašnjava kao kršćani, vjernici u Eritreji i dalje trpe ekstremni progon, što tu zemlju i dalje čini jednim od najtežih mjesta na svijetu za nasljedovanje Isusa”, naveo je Open Doors u svojem izvješću.

Katolici čine oko 4% stanovništva Eritreje, a Katolička Crkva je jedna od samo četiri vjerske skupine kojima je dopušteno djelovati u Eritreji, zajedno s Eritrejskim pravoslavnim Crkvom, Evangeličko-luteranskom Crkvom te sunitskim muslimanskim skupinama.

Što se tiče demokratske situacije u Eritreji, dovoljno je navesti da proteklih 30 godina zemlju vodi predsjednik Isaias Afwerki te da u tom razdoblju nijednom nisu održani nacionalni izbori.