Najmanje devetero svećenika u Brazilu počinilo je ove godine samoubojstvo čime je u središte pažnje došao razgovor o mentalnom zdravlju klerika u toj zemlji, piše Crux.

Među ključnim čimbenicima koji mogu voditi do samoubojstva su depresija uzrokovana poslom i sindrom sagorijevanja. Uz to, svećenici su izloženi velikom radnom opterećenju u okruženju koje često dovodi do usamljenosti.

Još jedan od razloga koji bi mogao biti povezan s povećanim brojem samoubojstava je snažan i rezolutan odgovor Crkve na slučajeve sumnje u počinjenje seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. U strahu od skandala neki svećenici – bilo da su krivi ili ne – imaju poteškoća s nošenjem s novim crkvenim protokolima.

Posljednji slučaj dogodio se 7. studenog kada je 43-godišnji vlč. José Alves de Carvalho pronađen mrtav u župnom domu u gradu Bom Jesus. De Carvalho je nedavno optužen za zlostavljanje 14-godišnje djevojčice što je rezultiralo oduzimanjem svećeničkih ovlasti ad cautelam [iz predostrožnosti] dan prije nego što si je oduzeo život.

U razgovoru za Crux svećenik i psiholog Lício Vale kazao je da se čini kako pojedini svećenici pate od nečega poput “kaznene paranoje” otkako je Crkva zauzela rigorozan stav prema kažnjavanju zlostavljača.

“Mislim da Crkva prolazi kroz proces prilagodbe. Iz kulture nekažnjavanja zlostavljača pomiče se prema totalnom rigorizmu. To je važan proces, uzevši u obzir da prekršitelji moraju biti kažnjeni. Ali svećenici koji su pogrešno optuženi moraju dobiti nadoknadu – uključujući javnu reparaciju”, kazao je Vale.

Izrazio je mišljenje da će Crkva uskoro pronaći ravnotežu, ali da dotada ima zadatak “prepoznati sklonost zlostavljanju tijekom početnih godina formacije”.

“Budući da imamo manjak svećenika, takvi se problemi često zanemaruju, ali prije ili kasnije će izbiti na površinu”, dodao je.

Kazao je i da su mladi svećenici pod posebnim pritiskom budući da su okruženi kulturom egocentrizma i potrage za uspjehom. “Bogoslovije i brazilski episkopat moraju ponovno promisliti o svećeničkoj formaciji i naglašavati bratstvo umjesto natjecanja”, kazao je.

Vlč. Vale je upozorio i da brojni svećenici koji su usredotočeni na svoje svakodnevne dužnosti zaboravljaju brinuti o svojoj duhovnosti, tjelesnom i psihičkom zdravlju te životu unutar zajednice.

“Simptomi sindroma sagorijevanja i depresije zbog opterećenosti poslom uključuju neprekidnu tugu i umor, odgađanje obaveza, nesanicu te poteškoće u poslu. Lako možemo prepoznati takve probleme u mnogih svećenika”, rekao je.

Na slučajeve samoubojstava svećenika u Brazilu osvrnuo se i tajnik Brazilske biskupske konferencije, pomoćni biskup Rio de Janeira Joel Portella Amado koji je kazao kako Crkva treba promijeniti način na koji se svećeništvo doživljava.

“Ako je slika svećenika kao Supermena bila od pomoći u prošlosti, sada više nije. Svećenici moraju razviti mistiku krhkosti”, kazao je za Crux.

Biskup Amado dodao je kako su samoubojstva svećenika dio veće krize u brazilskom društvu “u kojem se suočavamo s velikom količinom frustracije i općim pomanjkanjem orijentira i ostvarenja”.

“Svećenici moraju naučiti kako živjeti i dijeliti sa svojim zajednicama. Mnogi smatraju da svećeništvo podrazumijeva usamljenost, ali to je pogrešno”, kazao je.