Iako je dokument „Zaštita od covida-19 tijekom zime“, kojeg je objavila Europska komisija, „dobar dokument s dobrim preporukama“, Manuel Barrios Prieto istaknuo je želju COMECE-a da se „smjernice vezane uz život Crkve i slavlje liturgije donose u dijalogu s Crkvom“. U razgovoru s Benedettom Capelli s Vatikanskoga radija, generalni tajnik COMECE-a naglasio je da se mora poštivati dosljedan te „otvoren i transparentan dijalog između institucija i Crkve“.

U izjavi objavljenoj u petak 18. prosinca, biskupi Europske unije izrazili su zabrinutost zbog određenih točaka strategije Europske komisije, poput onih u kojima se ističe važnost „izbjegavanja velikih slavlja ili korištenja internetskih, TV ili radio prijenosa obreda, […] te zabrana zajedničkog pjevanja“.

„Dijalog je temelj. Iako moramo poštivati zdravstvene zakone kako bismo pomogli u borbi protiv širenja virusa, također moramo nastojati ne kršiti temeljna prava i prava na slobodu vjere“, rekao je Barrios Prieto, naglašavajući da su te dvije stvarnosti neodvojive. „Teško je pronaći ravnotežu i to bi trebalo biti učinjeno u dijalogu s Crkvom i vjerskim udrugama“, rekao je Barrios Prieto, ističući da se o tome osobito raspravljalo u ugovorima o Europskoj uniji.

Generalni tajnik COMECE-a govorio je i o utjecaju koji je pandemija imala na siromašne i one koji su na marginama društva. „Bratstvo i solidarnost su snovi Pape o Europi“, rekao je, dodajući da je to „vrlo lijepa poruka za Europu“.

Primijetio je da je kardinal Pietro Parolin govorio u ime pape Franje tijekom Generalne skupštine COMECE-a, izražavajući svoju želju – povrh bratstva, solidarnosti i otvorenosti – za sekularnom Europom. Barrios Prieto je rekao da su ti snovi „misija“ prema kojoj se treba kretati „zajedničkim snagama“. „Moramo surađivati, a ovi Papini snovi daju nam smjer“, zaključio je Barrios Prieto, a izvijestio Vatican News.