U nedjelju će u selu Markowi na jugoistoku Poljske biti beatificirana obitelj Ulma koju su 1944. godine pogubili nacisti jer su pružili utočište za osmero Židova.

Bit će to lijepa prilika da se svijet bolje upozna s ovom deveteročlanom obitelji koja će biti uzdignuta na čast oltara.

Ulme su bili poznati po svojoj ljubavi prema bližnjima i prije nego što se saznalo za njihovu tragičnu sudbinu, pa su ih u njihovom mjestu zvali ‘Dobri Samaritanci Markowe’.

U nedavnom intervjuu za časopis  Our Sunday Visitor postulator kauze za beatifikaciju obitelji Ulma, vlč. Witold Burda, podijelio je s javnošću jedan zanimljiv i upečatljiv podatak koji na simboličkoj razini govori o kakvim je ljudima bilo riječ.

Naime, vlč. Burda je otkrio kako je utvrđeno da su obiteljskoj Bibliji Ulme podcrtale samo par redaka, dodavši pokraj njih “Da”. Riječ je o recima koji ukratko sažimlju životnu filozofiju koje su se držali Jozef i Wiktoria Ulma:

„Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!“ (Lk 10, 27)

i

„Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj.“ (Lk 10, 33-34)).