Predsjednik Austrijske biskupske konferencije i nadbiskup Salzburga mons. Franz Lackner upozorio je u ime austrijskih katoličkih biskupa da je ovaj zakon neprihvatljiv, te su biskupi iznimno zabrinuti zbog izglasavanja istoga, dodavši da je ovaj zakon očito postao standardna praksa u zemljama u kojima je već legalizirana eutanazija.

„Riječ je očito o kulturnom trendu u kojemu je jedini oblik života koji je vrijedan življenja – pun i aktivan život“, dodao je nadbiskup Lackner, piše Vatican News.

Austrijski biskupi isto tako oštro osuđuju manipulativnu prirodu riječi „dostojanstveno umiranje“, kojim se u izrazito katoličkoj naciji nerijetko opisuje (opravdava) ovaj zakon o (potpomognutom) samoubojstvu. Štoviše, austrijski biskupi strahuju da će ovaj zakon u javnosti raširiti stav da se „svaki hendikep ili bolest doživljava kao neuspjeh koji se ne može tolerirati“.

Nasuprot tome, Austrijska biskupska konferencija mišljenja je da je svaki ljudski život vrijedan i da je samoubojstvo nesaglediva ljudska tragedija, te da bi trebalo uložiti dodatna financijska sredstva u palijativnu skrb, kako bi se svim teško bolesnim ili neizlječivo bolesnim osobama što je moguće više pomoglo i olakšalo njihova patnja dok god su živi.

Podsjetimo, novi zakon odobrio je austrijski parlament u prosincu 2021. godine, nakon što se o njemu (pozitivno) očitovao Ustavni sud, a isti će biti strogo reguliran. Svaki pojedini slučaj u kojemu neka osoba izrazi želju za ovakvim načinom okončanja svoga života procjenjivat će po dvoje liječnika, od kojih jedan mora biti stručnjak za palijativnu medicinu.

Također, one osobe koje se odluče za potpomognuto samoubojstvo trebaju liječnicima predočiti dijagnozu svog zdravstvenog stanja, odnosno medicinske nalaze te imati potvrdu da su samostalni donositi odluke.

Usto, prema izglasanom zakonu, maloljetna djeca i osobe koje pate od psihičkih problema ne mogu zatražiti potpomognuto samoubojstvo. Pacijenti koji požele oduzeti si život na ovakav način moraju pričekati 12 tjedana, koliko im je, prema tome novo zakonu, određeno razdoblje za razmišljanje. Osobe koje su smrtno bolesne imaju rok od dva tjedna za konačnu odluku.

S druge strane, protuzakonito je i dalje aktivno pomagati u tuđem samoubojstvu, ili nagovarati osobu na taj čin. Podsjetimo, potpomognuto samoubojstvo legalizirano je u Švicarskoj, te u nekoliko europskih zemalja uključujući Francusku, Španjolsku, Belgiju i Nizozemsku.