Vlč. Basil Hutsko, svećenik Rusinske grkokatoličke Crkve, napadnut je ovog ponedjeljka u svojoj crkvi u saveznoj američkoj državi Indiani od strane nepoznate osobe.

Prema riječima vlč. Thomasa Loye, njegova kolege svećenika, „napadač ga je gušio i udario njegovom glavom o tlo“. Velečasni Hutsko se od posljedica udarca onesvijestio, ali prema Loyinim riječima, prije toga je čuo kako napadač govori: „Ovo je za svu djecu!“, što se očito odnosilo na skandale o seksualnom zlostavljanju koji potresaju Crkvu u Pennsylvaniji i drugim dijelovima Amerike.

Hutsko je nakon jutarnje liturgije bio sam u crkvi, a napadač je na sebi imao rukavice, jamačno kako ne bi ostavljao tragove. Nitko od župljana nije prijavio da je vidio napadača, ali neki su kasnije rekli da su vidjeli parkiran automobil, koji je neko vrijeme stajao na obližnjem parkiralištu.

„Kada sam razgovarao s njime prošle noći, osjećao se nelagodno u prostorima gdje to prije nije bilo slučaj“, ispričao je Loya te dodao kako mu je drago da je mogao prespavati na drugom mjestu.

Hutsko je bio „nevina nasumična žrtava – nasumična, nevina meta“, rekao je Loya u razgovoru za Catholic News Agency te zaključio kako „svi klerici moraju biti na oprezu. Ne paranoični, ali na oprezu“.

Napadnuti vlč. Basil Hutsko, koji je u šezdesetima, nije osumnjičen niti za jedan slučaj zlostavljanja.

Ivo Džeba | Bitno.net