Rodni identitet i pobačaj više se ne smatraju dijelom spolne diskriminacije, objavilo je u petak američko Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi (HHS).

Nova odredba eliminirala je tako odluku iz 2016. koju je uvela administracija tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, a koja je, prema mišljenju sadašnjih vlasti, “nepravilno proširila definiciju spolne diskriminacije” te “premašila opseg ovlasti koju je delegirao Kongres”.

“HHS će provesti točku 1557 vraćajući se na vladinu interpretaciju spolne diskriminacije u skladu s osnovnim značenjem riječi ‘spol’ kao muški ili ženski te kako je određen biologijom”, stoji u priopćenju, čije dijelove prenosi CNA.

Točka 1557 Zakona o dostupnoj njegi zabranjuje zdravstvenim programima koji se financiraju iz državnog proračuna diskriminaciju na temelju spola. No smjernice koje su pod predsjednikom Barackom Obamom uvedene u svibnju 2016. u definiciju “spola” uključile se u “rodni identitet”, što znači da su se liječnici, koji bi odbili prihvatiti operaciju promjene spola kao prihvatljivo medicinsko sredstvo, mogli suočiti s tužbom za spolnu diskriminaciju. Pravila su, piše CNA, također bila interpretirana na način da uključuju zaštitu za zahvat pobačaja.

Prije godinu dana Trumpova je administracija najavila kako razmatra uklanjanje proširenog tumačenja “spola” te usklađivanje interpretacije zakona u skladu s Prvim amandmanom.

Katolička Crkva u SAD-u pozdravila je odluku Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi.

U priopćenju kojeg potpisuju nadbiskup Joseph F. Naumann (voditelj Odbora za pro-life djelatnost Američke biskupske konferencije), nadbiskup Paul S. Coakley i biskup David A. Konderla istaknuto je kako će “ova pravila pomoći u vraćanju prava pružateljima zdravstvenih usluga – kao i osiguravateljima i poslodavcima – koji su odbili izvršiti ili platiti troškove pobačaja ili ‘rodne tranzicije’ zbog etičkih ili profesionalnih razloga”.

“Katolički pružatelji zdravstvenih usluga pomažu svima koji im pristupe, bez obzira na njihova obilježja ili pozadinu. No, kada govorimo o procedurama postoje etička promišljanja. Iznimno cijenimo današnju važnu akciju”, zaključili su biskupi.

Dodajmo i kako je odredba koju je uvela Obamina administracija kasnije srušena na saveznom okružnom sudu, nakon tužbe koju je podignulo nekoliko saveznih država i pružatelja zdravstvenih usluga.

Sudac Reed O’Connor izdao je na razini države preliminarni nalog protiv primjene pravila, navevši kako proširena definicija spolna diskriminacije izgledno krši vjerske slobode.

Savezna vlada tada se nije žalila na nalog, a pravilo je novom odlukom Ministarstva zdravlja konačno promijenjeno.