Zajedno s još nekoliko prijatelja Sylwija se uputila prema samostanu, no znajući kako je Beata u devetom mjesecu trudnoće, odlučila je ostati s njom na malo ‘prozračnijem’ mjestu, dalje od gužve. Prije početka mise dogodilo se nešto ne baš toliko neočekivano. Beata je osjetila prve trudove, no znajući kako do poroda može proći još dosta vremena nije radila paniku.

Sveta misa je započela, a tijekom Službe riječi trudovi su ponovno krenuli. Uslijedilo je Evanđelje, a potom i Papina propovijed u kojoj je Sveti Otac tumačio riječi svetog Pavla o “punini vremena” u kojoj je Bog “odaslao Sina svoga” rođenog od žene.

“Eto, čak i papa govori o rađanju”, našalila se Beata, no Sylwiji nije bilo do šale. Beata je shvatila kako je njezino dijete odlučilo doći na svijet. Više nije bilo vremena za šale i odgađanja! Porod je započeo! U blizini se, srećom, nalazila liječnička ekipa koja je odmah krenula u akciju te prebacila trudnicu u najbližu bolnicu.

– Inače sam sklona paničarenju, no u tim trenutcima ispunili su me predivni osjećaji i panici jednostavno nije bilo mjesta. Gledala sam u Beatu i sliku Gospe od Jasne Gore, pomislivši kako će se njih dvije od sada mnogo bolje razumjeti. U vozilu hitne pomoći smo se šalili s liječnicima. Ne sjećam se jednog ozbiljnog trenutka! Beata je htjela zadržati vozilo kako bi primila svetu pričest, no liječnik je savjetovao da ja odem na pričest ‘umjesto nje’ – prepričala je Sylwija u razgovoru za poljsku Aleteiu.

Moleći za sretan porod, Sylwija je ostala u Svetištu i pričestila se. Kasnije je doznala kako je Papa čuo za priču o njezinoj prijateljici te po svojem glasnogovorniku novopečenoj majci i njezinom djetetu udijelio svoj blagoslov.

Malena Klara Franciszka rodila se u częstochowskoj bolnici u 14 sati i 30 minuta, malo prije Časa milosrđa.

– Šalili smo se kako bi papa Franjo trebao biti kum – prisjetila se Sylwija.

Na pitanje smatra li ovaj događaj čudom, Sylwija sa smiješkom odgovora:

– Za mene je to ocean milosti. Taj 28. srpnja bit će zaista poseban dan. Pričat ću svojim praunucima kako sam pomogla pri porodu moje prijateljice tijekom boravka pape Franje u Częstochowi. Čitav taj dan bio je veliki Božji dar. Prije odlaska iz Częstochowe okrenula sam se prema Svetištu, podigla oči prema njemu i glasno sa zahvalnošću izgovorila: Svala Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, te sa smiješkom na licu krenula svojoj kući. Srce mi je bilo prepuno radosti!

baby-klara-by-sylwia-blady

Miodrag Vojvodić | Bitno.net