Theodore McCarrick, bivši nadbiskup Washingtona koji je početkom godine zbog optužbi za brojna seksualna zlostavljanja otpušten iz kleričkog staleža, u intervjuu za američki časopis Slate tvrdio je da je nevin.

“Nisam tako loš kao što me prikazuju”, rekao je 89-godišnji McCarrick novinarki Ruth Graham, dodavši kako “ne vjeruje da je učinio stvari za koje ga se optužuje”.

Nakon što ga je novinarka suočila da to što je rekao “zvuči kao da ostavlja pitanje [o počinjenim seksualnim zločinima] otvorenim”, McCarrick je odvratio da nije počinio zlostavljanja.

U razgovoru je rekao kako ne napušta kapucinski samostan svetoga Fidelisa u kojem je smješten, te da većinu vremena provodi u kapelici i knjižnici.

Posebno se osvrnuo na optužbe koje je protiv njega iznio James Grein, o tome da ga je McCarrick napastovao tijekom ispovijedi.

“Stvar u vezi ispovijedi je grozna. Bio sam svećenik 60 godina i nikada ne bih učinio takvo što… To bi bilo grozno, uzeti sveti sakrament i od njega učiniti grešnu stvar.”

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da ga je toliko ljudi optužilo za zločine, te je li moguće da su baš svi lagali, bivši kardinal je rekao kako smatra da su bivši bogoslovi koji su ga optužili za zlostavljanje “bili potaknuti” da izmišljaju priče od strane njegovih “neprijatelja”, iako nije imenovao na koga misli.

Osvrnuo se i na pismo bivšeg apostolskog nuncija u SAD-u, nadbiskupa Carla Mariu Vigana, u kojem je Viganò tvrdio kako su brojni vatikanski službenici godinama znali za McCarrickove zločine, ali nisu ništa poduzimali.

McCarrick je rekao kako smatra da je “Viganò govorio kao predstavnik ekstremne desnice”, te dodao: “Ne želim reći da je lažljivac, ali mislim da su neki biskupi rekli kako ne govori istinu.”

Fra Christopher Popravak, koji je u vrijeme McCarricova dolaska u samostan bio kapucinski provincijal za Denversku nadbiskupiju, rekao je novinarki kako će bivši kardinal vjerojatno ostati u samostanu. “Nemoguće mu je premjestiti se, zato što ga nitko ne želi”, rekao je.

Dodao je kako je McCarricka prihvatio ne zato što je suosjećajan prema zlostavljačima, nego zato što je iskazivanje milosrđa dio njegove zadaće kao kršćanina i kapucina. “Naše je poslanje tijesno povezano s pomaganjem ljudima da isprave svoj život, da promijene svoj život, da se pokaju”, rekao je.

Prema McCarrickovim riječima, osim što ga nigdje ne žele, nitko mu se ne javlja. Kaže da prima jako malo pošte, a “većina” one koje dobije je “traženje financijske pomoći”. Tako nekada najznačajniji američki klerik provodi svoje posljednje dane odbačen i nepoželjan.

Ivo Džeba | Bitno.net