Biskupija u Nigeriji pozvala je u utorak na molitvu za svećenika kojega su oteli, kako se pretpostavlja, pripadnici terorističke skupine Boko Haram.

“Pridružite nam se u molitvi da otac Elijah Juma Wada, za čiju se otmicu 30. lipnja sumnjiči sekta Boko Haram, bude brzo i sigurno pušten na slobodu”, rekao je otac John Bakeni, piše National Catholic Register.

Bakeni, tajnik biskupije Maiduguri u sjeveroistočnoj Nigeriji, rekao je kako otac Juma služio kao župnik u župi sv. Pavla u Bumi, gdje je služio kao župnik, a kontakta s otmičarima zasad nije bilo.

Jumina otmica najnovija je u nizu otmica u Nigeriji usmjerenih prema kršćanima, posebice svećenicima.

Novi val nasilja u Nigeriji otpočeo je 2009. godine, kada je teroristička skupina Boko Haram počela sa svojom misijom pretvaranja države u islamističku zemlju.

Otada, Boko Haram, kao jedna od najvećih islamističkih grupacija u Africi, orkestrira napade na različite mete, uključujući vjerske i političke figure jednako kao i civile.

Nesigurnost se produbile djelovanjem dominantno muslimanske Fulani milicije, koja se često upušta u okršaje za zemlju s kršćanskim seljaštvom.

Katolički biskupi Nigerije višekratno su pozvali vlasti na obnovu društvene sigurnosti.

U veljači, članovi Nigerijske biskupske konferencije izjavili su: “Nesigurnost, bjelodano vidljiva u raširenom gubitku života i imanja, ostavila je dojam kako su politički vođe ili nesposobni – ili, što je još gore, lišeni volje – za preuzeti odgovornosti svoje dužnosti”.

Biskupi se zalažu za “formalni sastanak državnika i državnica kako bismo promislili izazove koji nas guraju prema ponoru”.