TIJESNA POBJEDA

Talijanski Senat odbacio kontroverzni zakon o homofobiji kojeg je kritizirala Sveta Stolica

Kritičari zakona tvrdili su da on predstavlja udar na slobodu izražavanja

Tino Krvavica
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Talijanski Senat odbacio je u srijedu kontroverzni zakon protiv homofobije.

Prijedlog koji je prije 11 mjeseci dobio podršku Zastupničkog (donjeg) doma talijanskog parlamenta, zaustavljen je s 154 glasa “protiv”, naspram 131 “za”, piše CNA.

Talijanski biskupi prošle su godine izrazili zabrinutost najavom spomenutog zakona poručivši da bi “umjesto kažnjavanja diskriminacije njegov učinak bio udar na slobodu izražavanja legitimnog mišljenja, kao što smo poučeni iskustvima pravnih sustava drugih zemalja u kojima su slične unutarnje regulacije već uvedene”.

Zabrinutost je izrazila i Sveta Stolica, u rijetkom potezu koji je početkom ljeta izazvao značajnu medijsku pozornost.

Kako smo tada pisali, vatikanski tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Gallagher uputio je diplomatsku notu talijanskom veleposlanstvu u Vatikanu izrazivši zabrinutost zbog nacrta zakona.

Iz Vatikana su ukazali na to da njegovi dijelovi ograničavaju Katoličkoj Crkvi slobode jamčene Lateranskim ugovorom prema kojem Italija prepoznaje “punu slobodu Katoličke Crkve da provodi svoje pastoralno, obrazovno i humanitarno poslanje evangelizacije i posvećivanja”.

Istup Svete Stolice bio je značajan budući da se po prvi puta pozvala na Lateranske ugovore kako bi utjecala na izmjenu nacrta nekog zakona.

Taj je potez kritizirao talijanski premijer Mario Draghi poručivši da je Italija “laička država” koja može samostalno odlučiti jesu li njezini zakoni u skladu s Ustavom.

Obraćajući se u srijedu 23. lipnja članovima gornjeg doma Senata Draghi je kazao: “Naši zakoni imaju sve garancije koje osiguravaju da su ustavni principi i međunarodni ugovori poštivani, uključujući konkordat s Crkvom.”

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, odgovorio je pak da prigovor Svete Stolice nije išao u smjeru blokiranja cijelog zakona.

„Mi smo protiv bilo kakvog izražavanja netolerancije ili mržnje prema ljudima zbog njihove seksualne orijentacije, kao i zbog njihovog etničkog porijekla ili uvjerenja“, dodao je naglasivši kako je za Vatikan problematično to što bi usvajanjem teksta „s maglovitim i nejasnim sadržajem rezultiralo promjenom definicije što zločin jest, a što nije… bez davanja sucima nužnih parametara za razlikovanje“.

„Potreba za definiranjem posebno je važna zato što se zakon kreće u području kriminalnih djela gdje, kao što se dobro zna, ono što je dopušteno i ono što je zabranjeno mora biti dobro određeno“, kazao je Parolin.

Objavljeno: 28. listopada 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.