Predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi i generalni tajnik Giuseppe Baturi primili su 10. svibnja na oko tri sata u sjedištu CEI-a nekoliko osoba koje su pretrpjele zlostavljanje od strane svećenika i pastoralnih radnika, zajedno s njihovim obiteljima, izvijestio je Vatican News.

Susret, koji je započeo pokorničkom molitvom, trajao je oko tri sata i protekao je u mirnom, ali intenzivnom ozračju. Sudjelovao je i predsjednik Nacionalne službe za zaštitu maloljetnika Lorenzo Ghizzoni.

Bio je to vrlo važan i značajan trenutak u kojem je svaka žrtva podijelila svoju priču o boli izražavajući, u isto vrijeme, želju pomoći i pratiti Crkvu u Italiji kako bi se osiguralo da se ovi zločini ne ponove te kako bi se bolje zaštitili maloljetnici i ranjive odrasle osobe, stoji u priopćenju biskupske konferencije. Slušanje i prihvaćanje žrtava važan je smjer djelovanja Crkve. Kao što se navodi u Smjernicama CEI-ja: „Žrtva mora biti prepoznata kao teško ranjena osoba i saslušana s empatijom, poštujući njezino dostojanstvo. Ovaj prioritet je već prvi čin prevencije jer samo nas istinsko slušanje boli osoba koje su pretrpjele ovaj zločin otvara solidarnosti te nas propituje da učinimo sve da se zlostavljanje ne ponovi.“

Taj susret predstavlja prvi korak prema uspostavi operativne skupine koju čine žrtve zlostavljanja u crkvenim sredinama te njihove obitelji. Bit će to vrsta Opservatorija, sastavljena od ljudi koji su ponudili svoju spremnost da na osobnoj osnovi i u najvećoj slobodi daju proaktivan doprinos poboljšanju i učinkovitijim aktivnostima formacije i prevencije koje provode Crkve u Italiji kroz teritorijalnu mrežu Službi za zaštitu maloljetnikâ. Kako bi se istaknula važnost koju talijanski biskupi pridaju sudjelovanju žrtava u procesima izrade formativnih i preventivnih tečajeva, Opservatorij će izravno ovisiti o predsjedništvu CEI-ja, posebice o kardinalu predsjedniku, a periodične susrete organizirat će Glavno tajništvo. Ti susreti, kojima prethodi trenutak molitve, usredotočit će se na raspravu o formaciji i prevenciji zlostavljanja maloljetnika i ranjivih odraslih osoba koju provodi Crkva u Italiji.