Talijanski su biskupi odlučili izdvojiti 3 milijuna eura za pomoć afričkim i drugim siromašnim zemljama pogođenima trenutnom krizom, objavljeno je 13. svibnja na službenim stranicima njihove biskupske konferencije.

Predsjedništvo Talijanske biskupske konferencije je u travnju već izdvojilo 6 milijuna eura s istim ciljem. Sada je odlučilo izdvojiti dodatna 3 milijuna iz fonda financiranog zakonom „otto per mille“. Naime, prema tom zakonu, Talijani izdvajaju 0.8 % iznosa od godišnjeg povrata poreza za socijalnu skrb ili vjerske zajednice pa tako i za potrebe Katoličke Crkve. Jedna od namjena za koju se taj novac smije iskoristiti je pomoć zemljama Trećeg svijeta.

Biskupi su upravo na taj način odlučili pomoći zemljama pogođenima krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa. Svjesno da se situacija u tim zemljama može dodatno pogoršati, Predsjedništvo Talijanske biskupske konferencije je od Službe za karitativne intervencije u korist zemalja Trećeg svijeta i Talijanskog Caritasa zatražilo izradu plana djelovanja. Njime bi trebali biti obuhvaćeni projekti koje su predstavile katoličke bolnice i druge zdravstvene te obrazovne ustanove koje djeluju u tim zemljama.

Također, Predsjedništvo je donijelo odluku da, s obzirom na okolnosti, projekti moraju biti provedeni kroz tri mjeseca od dodjele sredstava, objavila je Talijanska biskupska konferencija.