Talijanska biskupska konferencija odlučila je prihvatiti većinu izbjeglica koje dva tjedna borave na brodu Talijanske obalne straže. Njih 100, većinom Eritrejaca, primit će talijanska Katolička Crkva, dok će njih 20  otputovati u Irsku, a Albanija će udomiti 20 ljudi, piše CNA.

Dugo iščekivanje rješenja ove situacije započelo je prije dva tjedna, odnosno 16. kolovoza, kada je Talijanska obalna straža spasila izbjeglice s krijumčarskih brodova. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini nakon toga im je odbio izdati odobrenje za napuštanje brodova sve dok se ne napravi plan za njihovu preraspodjelu u zemlje diljem Europe, kako oni ne bi “postali teret talijanskom narodu”.

Salvini je na svom Twitteru nedavno indirektno potvrdio kao je talijanski državni tužitelj pokrenuo istragu protiv njega zbog odluke da izbjeglice zadrži na brodu. „Bit ću ponosan ako je doista pokrenuta istraga, pa ako i završim u zatvoru, jer sam branio granice i sigurnost svoje zemlje“, napisao je.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi pozvao je sve zemlje da pruže pomoć izbjeglicama, ali njegovom su se apelu odazvale jedino Irska i Albanija. Talijanski ministar Enzo Moavero Milanesi zahvalio je Albaniji, koja nije članica EU, na velikoj solidarnosti i prijateljstvu.

Papa Franjo je tijekom novinske konferencije, koju je održao na letu iz Dublina u Rim, podsjetio kako Bog na više mjesta u Bibliji zapovijeda da migrantima, odnosno strancima, moramo izraziti dobrodošlicu. Također je potvrdio kako će izbjeglice iz Eritreje bolji život nastaviti u gradu Rocca di Papa, koji se nalazi nedaleko Rima. „Tamo će se osjetiti dobrodošli“, dodao je.

Istovremeno je osudio praksu kojom se izbjeglice šalju u zemlje iz kojih su otišle te naglasio važnost njihove integracije u novo društvo. Naveo je primjer djevojčice iz Sirije koju je upoznao kada je 2016. godine udomio 13 izbjeglica iz Lezbosa. „Djevojčica sada studira“, zaključio je.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net