Glumac Gary Sinise u svijetu filma najpoznatiji je po ulozi poručnika Dana u filmskom hitu „Forrest Gump“, ali i po ulogama u „Apollo 13“ i televizijskoj seriji „CSI: New York“. Sinise je 2010. godine postao katolik, a svoj put u Katoličku Crkvu opisao je u knjizi „Zahvalan Amerikanac“. Otprije je poznato kako je glumčevo obraćenje krenulo od njegove supruge Moire Harris, također glumice, koja je krajem 1990-ih ponovno počela upoznavati svoje irske katoličke korijene. Međutim, glumac je u knjizi opisao teške detalje koje su prethodili povratku njegove supruge u Katoličku Crkvu, donosi Aleteia.

Naime, Moira Harris je prethodno imala ozbiljnih problema s alkoholizmom. U jednom periodu, kada je već neko duže vrijeme bila trijezna, pripremajući se za zahtjevnu ulogu shvatila je kako gubi snagu i da bi mogla ponovno posegnuti za alkoholom. Zbog toga je potražila pomoć u lokalnom Klubu anonimnih alkoholičara.

„U potrazi za klubom ušla je u katoličku crkvu. Na ulazu je susrela sitnu ženu koju je upitala gdje se održavaju sastanci Kluba anonimnih alkoholičara. Žena joj je odgovorila kako bi trebala postati katolkinjom“, piše Gary Sinise. Glumac u knjizi objašnjava kako se u njoj tada nešto dogodilo. „Ne znam točno što, ali nakon te rečenice, u njezinom srcu se jednostavno nešto pokrenulo”, objašnjava. Moirina majka je bila katolkinja, ali se udaljila od Crkve i udala za metodista, pa glumica nije bila odgajana u nekoj određenoj vjeri.

Kada je Moira završila posao na projektu, otputovala je u Sjevernu Karolinu, gdje je Gary snimao film „Bruno“ s glumicom Shirley MacLaine. Glumac u knjizi objašnjava kako se sve ovo događalo za vrijeme uragana u Wilmingtonu. Zbog iznimno opasnog vremena odlučio je svoju suprugu odvesti do mjesta Charlotte gdje su trebali uhvatiti siguran let za Los Angeles.

„Dok smo se vozili prema aerodromu pred nama je divljao uragan. Moja supruga mi je odjednom rekla kako ide u katoličku crkvu i planira postati katolkinja“, piše glumac. Moira je uskoro krenula u katekumenat, odnosno pripremu za primanje svetih sakramenata, a cijela obitelj, uključujući djecu i supruga, počela je pohađati svetu misu.

Moira je u Katoličku Crkvu službeno ušla 2000. Njezin suprug je godinu dana poslije, nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, kako piše, u Crkvi također pronašao mjesto velike utjehe. Požrtvovnost ljudi koji su davali svoje živote za zajednicu i bližnje bilo je za njega veliko nadahnuće. Kao slavna osoba i on sam je bio pozvan sudjelovati u akcijama potpore vatrogascima, a kasnije vojnicima koji su poslani u Irak.

U svjedočenju o svojoj vjeri, koje je 2014. godine održao na konvenciji Kolumbovih vitezova, spomenuo je franjevca Mychala Judgea, kapelana vatrogasaca u New Yorku koji je poginuo pomažući žrtvama napada, kao i druge koji su nesebično i hrabro krenuli u pomoć svojoj zajednici. Gary je postao katolik deset godina nakon krštenja svoje supruge. To se dogodilo na Badnju večer 2010.

„Ženi i djeci sam rekao kako ih vodim na večeru iznenađenja u jedan poznati restoran. Bili su iznenađeni kada su shvatili da se zaustavljam ispred crkve. Pitali su me što radimo ovdje. Odveo sam ih svećeniku koji me je već dulje vrijeme pripremao za sakrament krštenja i koji me je te večeri pred najbližom obitelji uveo u Katoličku Crkvu. Bilo je prelijepo“, piše u knjizi.

Od 2010. godine Sinise se priključio brojnim katoličkim humanitarnim akcijama, posebice u pomoći ratnim veteranima i vojnim invalidima, pa ga je CNS čak usporedio s Bobom Hopeom. U knjizi je objasnio kako su ga upravo događaji vezani za 11. rujna potaknuli na humanitaran angažman. „Služba drugima je nakon tog strašnog 11. rujna, kada smo se suočili sa strašnom realnošću i strahom za budućnost naše zemlje, iscijelila moje slomljeno srce.“