Zašto je uspješni odvjetnik s Wall Streeta, koji je diplomirao pravo na prestižnom Notre Dame-u, i bivši vlasnik luksuznog penthouse-a u Miami Bayu, odlučio napustiti luksuzan život kako bi pružao duhovnu pomoć zatvorenicima koji čekaju izvršenje smrtne kazne?

Dale Recinella sa svojom suprugom Susan trenutno djeluje u drugom najvećem zatvoru za zatvorenike sa smrtnom kaznom. Nedavno je objavio knjigu „Kada smo posjetili Isusa u zatvoru”, u kojoj opisuje svoja iskustva u radu sa zatvorenicima, odnosno “svojom braćom”. Knjigu je posvetio tisućama muškaraca i žena kojima je, zahvaljujući Božjoj volji, mogao služiti u zatvoru, ali i brojnim volonterima koji su mu u tome pomagali.

Recinella nije oduvijek bio vjernik. Svjedoči kako je najprije dugo trčao za novcem, bio je u nekoliko brakova, a ona ga je bolest natjerala da se zaustavi i promisli o svojem životu. U tom trenutku je Gospodina zamolio za drugu priliku. I dobio ju je.

Novinarima Vatican Newsa objašnjava kako su njegovi roditelji promatrali egzekuciju trojice talijanskih useljenika koji su 1920. godine bili optuženi za ubojstvo stražara tijekom pljačke. Obojica su ubijena na električnom stolcu 23. kolovoza 1927. godine. Recinella kaže kako su njegovi roditelji bili užasnuti prizorom.

Amerikanac opisuje svoja iskustva sa zatvorenicima koji čekaju smrtnu kaznu. „Meni je dozvoljeno s njima boraviti 12 sati tjedno. Moja supruga razgovara i pruža podršku članovima njihovih obitelji za vrijeme egzekucije“, kaže. Sam dan izvršenja smrtne kazne je potresan do boli. Članovima obitelji je dozvoljeno zagrliti se i pozdraviti zatvorenika.

Zatvorenik ima pravo na zadnji ručak, koji se servira u 11 sati prijepodne, a u 12 sati dolazi svećenik koji mu daje sakrament bolesničkog pomazanja. „Ja sam obično s njim nakon što svećenik ode pa sve tamo do 16 sati. U tom trenutku zatvorenik izgovara posljednju poruku svojoj obitelji“, objašnjava. Poslijepodne slijede najpotresniji razgovori i prizori.

Recinella se prisjeća kako mu je jedan zatvorenik rekao da mu je on postao otac kojega nikada nije imao. Drugi mu je poručio: „Nikada ne bih završio ovdje da sam imao ovakvog prijatelja“.Amerikanac zatvorenicima savjetuje da u trenutku izvršenja kazne kroz staklo gledaju u one koji ih vole. „Samo držite oči na njima“, naglašava.

Također se prisjeća triju kćeri koje se nikako nisu mogle pomiriti s činjenicom da će im otac niti ubijen, posebice što su bile uvjerene u njegovu nevinost. Naposljetku se dogodilo da je siroti muškarac umirao u agoniji jer mu otrov nije bio pravilno injektiran. Preminuo je čak pola sata nakon što je primio injekciju.

Amerikanac je, kako kaže, bio počašćen kada se prije nekoliko dana u kapeli Svete Marte susreo sa Svetim Ocem. Tijekom susreta je papi Franji poručio kako ga podržava u svemu što kao poglavar Katoličke Crkve čini u borbi za ukidanje smrzne kazne. Upitan zbog čega se prihvatio ovako zahtjevne službe, Dale Recinella odgovora: “Zbog toga što svaki puta kada idem nekoga posjetiti u zatvor, u tom čovjeku susrećem Isusa”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net