Nakon što je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nadbiskup Ivan Jurkovič uputio apel Vijeću UN-a za ljudska prava i zatražio žuran sastanak o stanju ljudskih prava u Bjelorusiji, njegov prijedlog je prihvaćen i u petak 18. rujna održana je sjednica Vijeća na tu temu u Ženevi, prenosi Vatican News.

Rasprava se održala u okviru 45. zasjedanja Vijeća za ljudska prava pod naslovom “O situaciji s ljudskim pravima u Bjelorusiji”.

Nadbiskup Jurkovič u svome izlaganju rekao je kakao od održavanja predsjedničkih izbora Sveta Stolica prati zbivanja u Bjelorusiji, te da se nada što bržem smirivanju napetosti u toj zemlji i početku dijaloga između dvije sukobljene strane. Sveta Stolica ulaže napore u zaustavljanje napetosti u Bjelorusiji prouzrokovanih dvojbenim rezultatima izbora, koji su zadržali na mjestu predsjednika dosadašnjeg šefa države Aleksandra Lukašenka, a što oporba ne želi prihvatiti jer sumnjaju u poštenje u izbornom procesu, poglavito u brojanju glasova.

“Sveta Stolica ponavlja svoj apel za mirnim i pravednim rješavanjem napetosti, zalaže se za iskreni dijalog, odbacivanje nasilja i poštivanje pravde i temeljnih ljudskih i građanskih prava”, istaknuo je nadbiskup Ivan Jurkovič te podsjetio na nedavni diplomatski posjet službenom Minsku tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Richarda Paula Gallaghera, koji je u Bjelorusiji boravio od 11. do 14. rujna.

“Sveti Otac je slanjem svoga izaslanika nadbiskupa Gallaghera u Minsk iskazao svoju posebnu i vidljivu brigu za Bjelorusiju, poglavito za tamošnju bjelorusku Crkvu i vjernike. Također, želio je tamošnjem lokalnom stanovništvu, ali i šire, ukazati na miroljubivu misiju Katoličke Crkve u svijetu, odnosno njenu ulogu u poticanju uspostave trajnoga mira i suradnje među narodima”, napomenuo je nadbiskup Jurkovič, izvijestio je u subotu 19. rujna Vatican News.

Više o zbivanjima u Bjelorusiji možete pročitati OVDJE.