Ako država Kalifornija bude inzistirala na prijedlogu zakona koji svećenike nalaže na odavanje ispovjedne tajne, zbog toga neće patiti samo Katolička Crkva nego i ostale religije, napisao je za USA Today američki dominikanac otac Pius Pietrzyk, inače profesor kanonskog prava na Sveučilištu svetog Patrika u kalifornijskom gradu Menlo Parku.

„Ako država može tako lako izbrisati ovo temeljno načelo, koje je duboko ukorijenjeno u katoličkoj tradiciji i doktrini, onda više nije sigurno nijedno temeljno pravo religije ili savjesti“, tvrdi dominikanac.

Prijedlog novog zakona od svećenika traži da prekrši ispovjedni pečat u slučajevima kada sumnja na zlostavljanje ili zanemarivanje djece. Inače, u Kaliforniji je već na snazi zakon koji obuhvaća više od 40 zanimanja, uključujući i svećenstvo, a koji nalaže da oni moraju obavijestiti civilne vlasti kada sumnjaju na zlostavljanje ili zanemarivanje djece.

Postojeći zakon ipak dopušta izuzeće za „pokorničku komunikaciju između pojedinca i njegova ispovjednika ako u tom slučaju postoji zahtjev povjerljivosti koji je ukorijenjen u crkvenoj doktrini“.

Novi prijedlog zakona, koji od svećenika traži odavanje ispovjedne tajne, u veljači je predstavio senator Jerry Hill. „Ovaj zakon bi se trebao odnositi na zanimanja koja su ovlaštena kao izvjestitelji tih zločina – bez iznimke. I točka. Izuzimanje svećenstva može štititi zlostavljače i staviti djecu u nove opasnosti“, izjavio je Hill.

Otac Pietrzyk je u svojoj kolumni napisao kako ovaj prijedlog zakona ne predstavlja “ništa manje nego progon nevinih svećenika”. „Iako je odredba, koja se odnosi na obavezno izvješćivanje, generalno dobra, nema dokaza da bi prisiljavanje svećenika na otkrivanje slučaja zlostavljanja, za koje su saznali u ispovjedaonici, spriječilo nova zlostavljanja djece. Umjesto toga, zlostavljači će se zbog novog zakona vjerojatno samo prestati ispovijedati“, piše.

U nastavku tvrdi kako je siguran da niti jedan svećenik, kojega osobno poznaje, neće ni pomisliti na odavanje ispovjedne tajne. Katolička Crkva na ispovijed gleda kao na sakrament koji pokajnicima dopušta primanje Kristove milosti i opraštanje grijeha.

„Ispovijed je u svojoj srži susret pokajnika s Bogom. Pokajnik priznaje svoje grijehe Bogu i preko svećenika prima Božji oprost. Ispovijed predstavlja povlašteni trenutak u kojem grešnik Bogu otkriva najdublji dio svoje savjesti.”

Crkva naučava kako je ispovjedni pečat nepovrediv i ne može ga promijeniti niti jedan ljudski autoritet jer je njegovo podrijetlo u Božanskom otkrivenju. Svećenik koji namjerno povrijedi ispovjedni pečat čini smrtni grijeh i automatski ga se ekskomunicira.

„Katolička Crkva smatra da informacije koje je svećenik doznao u ispovIjedi ne pripadaju njemu nego isključivo Bogu. Zbog toga je svećeniku apsolutno, a to znači bez iznimke, zabranjeno otkrivati pokajnikove grijehe“, objašnjava svećenik.

Profesor kanonskog prava je istaknuo kako ovo vjerovanje predstavlja temelj katoličkog učenja. Ono je postojalo stoljećima prije nastanka Sjedinjenih Američkih Država, a američki sud ga je potvrdio prije gotovo dva stoljeća. „Zakon bi trebao u potpunosti izbjeći situaciju koja pojedincu nameće biranje između najsvetijih dijelova njihovih vjerskih uvjerenja i odlaska u zatvor“, završava otac Pietrzyk.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net