“Odlazi u Auschwitz”, “Crnčugo”, samo su neke od uvreda upućene o. Olivieru Ndjimbi-Tshiendeu, katoličkom svećeniku porijeklom iz Konga koji od 2012. godine djeluje u župi sv. Martina u predgrađu Münchena.

Zbog brojnih prijetnji i uvreda, 66-godišnji svećenik odlučio je napustiti svoju župu, o čemu je prošle nedjelje obavijestio i svoje župljane.

– Ne možete ni zamisliti što sam sve iskusio. Teret je pretežak, a ja sam iscrpljen – kazao je o. Olivier, a prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga župnik je primio upozorenje kako će nastradati nakon večernje mise.

Rasistički ispadi izazvani migrantskom krizom započeli su u listopadu prošle godine kada je o. Olivier osudio dokument političkih predstavnika CSU-a (Kršćansko-socijalna unija u Bavarskoj) u kojima je dolazak izbjeglica i migranata nazvan “invazijom”.

Jedan od potpisnika dokumenta bio je i Johann Naindl, voditelj lokalnog ogranka CSU-a koji je u odgovoru na župnikovu reakciju svećenika pogrdno nazvao “crncem”. Premda je zbog ove reakcije Haindl isključen iz stranke, rasistički ispadi nisu jenjavali, a nakon prijetnji smrću o. Olivier odlučio je napustiti svoj Zorneding.

Osuda ovih neprihvatljivih ispada stigla je i od kancelarke Angele Merkel, te iz nadbiskupije München – Freising koja je izrazila “duboko žaljenje” zbog župnikove odluke. Podršku svećeniku izrazio je i predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer (CSU), a pokrenuta je i peticija pod imenom “Naš župnik mora ostati u Zornedingu” koju je u nekoliko dana potpisalo više od 61 tisuće ljudi.

Dodajmo kako je u Zornedingu, mjestu s oko 9 tisuća stanovnika, privremeni smještaj pronašlo 50-ak izbjeglica, a u tijeku je izgradnja prihvatnog centra u kojemu bi trebalo biti smješteno još 64 tražitelja azila. Očito je kako se jedan dio stanovnika Zornedinga ne slaže s njemačkom politikom useljavanja, te je nažalost svoje neslaganje odlučio pokazati na potpuno neprimjeren način.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net