Otac Hermann Scheipers, posljednji živući svećenik koji je preživio mučenje u koncentracijskom logoru Dachau, umro je u 102. godini života, javlja Catholic News Service.

Scheipers je polovicu života proveo pod čizmom različitih diktatura, prvo nacizma u kojem je 5 ratnih godina proveo kao zatočenik zloglasnog logora, a potom komunizma u Istočnoj Njemačkoj gdje je dugo godina bio pod prismotrom tajne službe.

U svojim memoarima, objavljenim pod naslovom “Balancing Act: Priest under Two Dictatorships”, Scheipers je detaljno opisao svoja iskustva, rekavši kako u tim situacijama čovjek može “napraviti samo dvije stvari: pobjeći ili moliti”. Na kraju je uz molitvu uspio izbjeći i sigurnu smrt.

‘Fanatičan pobornik Katoličke Crkve’

O. Scheipers uhićen je i zatvoren 1940. godine jer je bio “fanatični pobornik Katoličke Crkve”, kako piše u nacističkim dokumentima do kojih je kasnije došao. Njegova vjera i djelovanje predstavljali su nacistima problem jer su se bojali da bi mogao dignuti pobunu među narodom. Stoga su ga ubrzo odlučili zatvoriti.

Zajedno s njim u Dachau bili su zatočeni i brojni drugi svećenici, a sam o. Scheipers vrijeme je često provodio s Poljacima za koje je služio svetu misu te ispovijedao. Zajedno s mnogima od njih sudjelovao je i u prisilnom radu.

Sam svjedoči kako se njemu i skupini drugih zatvorenika prilikom dolaska u Dachau obratio zapovjednik logora, poručivši im: “Vi ste bez časti, bez pomoći i bez prava. Ovdje ćete ili raditi ili nestati.”

Premda je malo nedostajalo da doista i “nestane” u plinskoj komori, život mu je spasila njegova sestra Anna. Anna je naime uvjerila vlasti u Berlinu kako bi njegova smrt potaknula velike nerede među stanovništvom Ochtrupa, njegova rodnog grada.

Smrt je izbjegao još jednom. Nakon pada Njemačke, zapovjednik Dachaua naredio je marš nekoliko tisuća zatvorenika prema jugu Bavarske. Tijekom “marša smrti” koji je trajao 6 dana, ubijeno je više od tisuću ljudi, međutim otac Scheipers uspio je pobjeći.

Pod nadzorom komunističke tajne službe

Sudbina oca Scheipersa nije se puno promijenila ni nakon rata kad je postao svećenik biskupije Dresden-Meissen na istoku Njemačke.

Uskoro je postao meta praćenja istočnonjemačke tajne policije i to zbog istih razloga kao u vrijeme nacizma: snažnog svjedočenja svoje katoličke vjere.

Prema dokumentima tajne službe, pronađenima nakon ujedinjenja Njemačke, oca Scheipersa nadgledalo je oko 15 agenata. Komunističke vlasti također su pripremale i sudski proces u kojem bi ga optužile za “subverzivnu propagandu”.

Do suđenja, zbog ujedinjenja Njemačke, na kraju ipak nije došlo te je svećenik zadnjih 25 godina života i služenja proveo u miru.

Tino Krvavica, CNS | Bitno.net