Sredozemno more proteklih se godina pretvorilo u sredozemno groblje u kojemu su u potrazi za boljim životom život izgubile tisuće izbjeglica i migranata. Bježeći od ratova i terorizma, izbjeglice postaju žrtve krijumčarske mafije koja ih za velike iznose do Europe prevozi u improviziranim plovilima, a mnogima od njih Sredozemno more postane i posljednje počivalište.

Kako bi spriječila krijumčarenje ljudi, Europska unija pokrenula je operaciju “Sofija” u koju je uključen i španjolski vojni kapelan o. Alberto Gaton čiji je brod “Frigate Navarra” u pet mjeseci od smrti spasio više od tri tisuće ljudi.

– Sedamdeset posto izbjeglica su kršćani koji bježe od progona u svojim zemljama. Bježe od Boko Harama u Nigeriji, terorističkih skupina i teških životnih situacija – kaže u razgovoru za CNA o. Gaton.

– Bogu hvala, uspjeli smo spasiti sve brodice za koje smo bili odgovorni, premda su se mnoge od njih nalazile u vrlo opasnim situacijama… Često nastaju snažna nevremena, a da nema nas, mnogi bi stradali – objašnjava španjolski svećenik, prisjećajući se svoje prve spasilačke misije:

– Čim su došli na brod počeli su plesati. Bio je to sretan dan jer nitko nije stradao. Bilo je predivno vidjeti ljude koje smo spasili na sigurnom, kako pjevaju i plešu.

Premda radostan zbog tolikih spašenih ljudskih života, o. Gaton ne može sakriti tugu zbog situacije u kojoj se nalazi današnji svijet.

– Koliko je pokvareno srce ovoga svijeta kad je, nakon što je zaboravio Boga, sposoban poslati djecu, trudnice i bebe u gumenim brodicama koje sliče na kutije za cipele… plivajuće lijesove koji će biti spašeni ili izgubljeni – pita se o. Gaton.

Posebno dirljiv trenutak bio je susret sa staricom koja je, držeći dijete u naručju, zamolila svećenika da ih blagoslovi.

– Djetetovi roditelji nestali su prije akcije spašavanja, a starica je preuzela brigu za malenu djevojčicu. Jednostavno je zamolila da ih blagoslovim. Zajedno smo se pomolili u ambulanti – prisjeća se o. Gaton koji se u svojoj službi suočio sa smrću, patnjama i nasiljem.

Kao brodski kapelan susreće se s vjernicima, ali i nevjernicima koji mu vrlo često povjeravaju svoje teškoće i brige, a za vrijeme oluje mnogi od njih dolaze na zajedničku molitvu.

– Uvijek kažem kako na moru ateisti postaju agnostici, agnostici postaju neprakticirajući, a nakon nekog vremena i prakticirajući katolici. To je moje iskustvo – kaže o. Gaton.

Dodajmo kako je protekle godine više od 300.000 migranata i izbjeglica prešlo Sredozemno more kako bi stiglo u Europu, dok je više od 3000 osoba izgubilo život. Na ovu humanitarnu katastrofu, “najveću nakon Drugog svjetskog rata”, neprestano upozorava i papa Franjo, podsjećajući odgovorne kako “izbjeglice nisu brojevi, nego osobe: oni su lica, imena, povijesti i kao prema takvima im se treba odnositi”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net