Katolički svećenik i pet studenata uhićeni su nakon susreta s papom Franjom koji se dogodio u četvrtak ujutro u Demokratskoj Republici Kongo. Kako prenosi CNA, navodni razlog uhićenja je kritiziranje predsjednika zemlje.

Studenti i vlč. Guy Julien Muluku, kongoanski član misionara oblata Marije Bezgrješne, bili su pritvoreni gotovo 34 sata prije nego što su pušteni neštoprije 22 sata u petak.

Vijest o uhićenju i kasnijem oslobađanju za potvrdila je i Kongregacija misionara oblata Marije Bezgrješne.

Studente i svećenika oko 12 sati uhitila je predsjednikova obavještajna služba nakon susreta pape Franje s kongoanskom mladeži na Stadionu mučenika u Kinshasi.

Tijekom svojeg obraćanja Papa je govorio protiv korupcije, a dio okupljenih započeo je skandiranje usmjereno prema predsjedniku zemlje šaljući poruku da je njegov mandat završio.

Predsjednik DR Konga Felix Tshisekedi, koji je dužnost preuzeo u siječnju 2019., ići će na nove izbore u prosincu ove godine.

Vlč. Jean Baptiste Malenge, izaslanik Kongoanske biskupske konferencije i član misionara oblata Marije Bezgrješne, rekao je da je skupina studenata s Instituta svetog Eugèna de Mazenoda u Kinshasi započela pjesmu koju ih je naučio pokojni kongoanski kardinal Laurent Monsengwo: “korupcija, mi odbijamo korupciju”, dodajući “lopove, čuvaj se.”

Otac Muluku uhićen je jer je pokušao zaštititi studente kada su po njih došli pripadnici predsjednikove obavještajne službe.