Svaka dva tjedna u Francuskoj nestane jedan vjerski objekt. Zaključak je to koji je iznio predsjednik Observatoire du patrimoine religieux (Opservatorija za vjersko nasljeđe) u Parizu, Edouard de Lamaze.

Lamazovo alarmiranje javnosti zbog ovog problema dolazi nakon što je požar uništio crkvu svetog Petra iz 16. stoljeća u Normandiji. Požar, koji se navodno dogodio slučajno, buknuo je 15. travnja, na drugu godišnjicu požara koji je zahvatio katedralu Notre-Dame u Parizu.

U razgovoru za CNA Lamaze je kazao kako su dvije trećine požara koje zahvaćaju francuske vjerske građevine podmetnuti, a osim zbog vatre vjerski objekti nestaju i zbog urušavanja, prenamjene ili rušenja.

Iako se statistike koje je Lamaze iznio odnose na građevine svih vjerskih zajednica, najveći dio njih su katoličke kojih u Francuskoj ima 45 000. Ipak, postoji vjerojatnost da bi se odnosi po pitanju brojnosti vjerskih objekata u budućnosti mogli promijeniti.

“Iako su katoličke građevine još uvijek brojnije, svakih 15 dana se u Francuskoj sagradi jedna džamija, dok se jedna kršćanska građevina sruši u isto toliko vremena”, rekao je Lamaze dodavši kako “to stvara prekretnicu na teritoriju koju bi trebalo uzeti u obzir”.

Istaknuo je kako su svakog dana u prosjeku više od dva kršćanska objekta na meti napada. Dvije trećine napada odnose se na incidente povezane s krađom, dok se preostala trećina odnosi na desakralizaciju.

Prema posljednjim službenim brojkama obavještajnih službi u Francuskoj, samo u 2018. zabilježeno je 877 napada na bogoštovna mjesta.

„Ove su brojke porasle pet puta u samo 10 godina“, kazao je Lamaze rekavši kako je 2008. vandalizirano 129 crkava.

Osim izravnih napada na crkve, opasnost njihovoj budućnosti predstavlja i zanemarivanje od strane civilnih vlasti.

„Ove građevine nisu održavane preko stoljeća i nikada nisu bile podvrgnute restauraciji ili zaštitnim mjerama protiv krađe ili požara“, kazao je Lamaze prema kojemu je trenutno ugroženo 5000 katoličkih građevina.

Jedan od razloga ovakve situacije jest činjenica da su zakonom o razdvajanju Crkve i države iz 1905. godine općine postale vlasnici vjerskih objekata u Francuskoj, a one u brojnim slučajevima nisu ulagale dovoljna sredstva u njihovo održavanje.

Lamaze je objasnio kako su 15 000 katoličkih objekata službeno zaštićeni kao povijesni spomenici, dok je ostalih 30 000 prepušteno propadanju.

Izrazio je zabrinutost što nema svijesti o odgovornosti pred „ključnim izazovom“ za opstanak nacionalne baštine.

„Osim vjerskog aspekta, ugrožena je i kultura naše zemlje, budući da su ovi dragulji umjetnosti i arhitekture sastavni dio duha i veličine Francuske. Ako nastavimo ovako, jednog dana će naša baština biti potpuno uništena. Izgubit ćemo sve“, zaključio je Lamaze.