Najmanje 330 milijuna osoba u Indiji pogodila je suša zabilježena posljednjih tjedana. Već mjesecima se osjeća nestašica kiše, a poljodjelska su područja sasvim bez vode. Poljodjelstvo, kojim se bavi većina stanovništva, je u velikoj krizi, a dramatično je stanje svih koji su primorani živjeti na vrućini višoj od četrdeset stupnjeva. Stručnjaci smatraju da je suša prouzročena dvogodišnjim slabim monsunskim kišama, koje su obično nadoknadile razdoblja visokih temperatura. Ove je godine bilo malo oborina, a vodne su pričuve najmanje u posljednjih deset godina.

Štete prouzročene u poljodjelstvo glavni su razlog jedne od najgorih posljedica nastaloga stanja: samoubojstava poljoprivrednika. U saveznoj je državi Maharashtra najmanje 116 poljoprivrednika izvršilo samoubojstvo. U Indiji je 28 tisuća sela ostalo bez vode.  Visoki sud u Mumbaiju je odgodio utakmice Prve indijske lige, koje su se trebale održati u državi, zbog nestašice vode za pripremu igrališta. Kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija, zamolio je da se na kraju svake dnevne mise, a nedjeljom tijekom molitve vjernika, u njegovoj biskupiji izmoli ‘Molitva za kišu’.

“Meteorološka prognoza da će monsun biti odgođen izazvala je veliku brigu. Svjesni koliko ovisimo o kiši, potičem sve ljude da mole za monsun” zaključio je kardinal Gracias u svojoj biskupskoj poruci.

Radio Vatikan | Bitno.net