Katolički svećenik, suprug i otac dvoje djece. Ne budite zbunjeni! Riječ je o ocu Patricku Allenu, bivšem anglikanskom svećeniku koji je odlučio ući u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom i time postao jedan od brojnih američkih anglikanaca (U SAD-u se nazivaju „episkopalci“, op. a.) koji su odlučili napustiti svoju bivšu zajednicu i postati punopravnim članovima Katoličke crkve, a što im je omogućeno konstitucijom „Anglicanorum Coetibus“, pape Benedikta XVI.

Iako u početku odgajan kao katolik, Patrick je s 11 godina zahvaljujući svojim roditeljima postao prezbiterijanac. Nakon završenog prezbiterijanskog teološkog fakulteta zaposlio se u ljetnom kampu sv. Kristofora gdje je upoznao i svoju buduću suprugu Ashley. Ondje se dogodio njegov prvi susret sa anglikanskom tradicijom. Otkrio je „Book of common prayer“ – poznati anglikanski molitvenik.

-Odmah sam se zaljubio u njega – prisjeća se otac Patrick, te kaže kako ga je od tada sve snažnije privlačila sakramentalna narav anglikanizma. Osobito ga se snažno dojmio katolički obraćenik s anglikanizma blaženi kardinal John Henry Newman i njegova izjava „Biti ukorijenjen u povijesti znači prestati biti protestant“. Ubrzo se rodila i želja za svećeništvom.
-Sve do tada, uspješno sam izbjegavao tu pomisao – prisjeća se sa smiješkom otac Patrick.

Nakon dubljeg upoznavanja anglikanizma na Sveučilištu u Sewaneeu (Tennesse), 2001. godine zaređen je za svećenika i imenovan župnikom u Calhoun Countyju, a potom u Charlestonu.

U to vrijeme došlo je do velikih previranja i podjela unutar američke anglikanske crkve. Ređenje žena, biskupa koji su se deklarirali kao homoseksualci, kao i mogućnost ženidbe homoseksualnih parova te druga teološka pitanja potaknula su brojne skupine anglikanskih vjernika na odluku da stupe u Katoličku Crkvu, o čemu je prošle godine izvijestio i Bitno.net.

Otac Patrick nalazio se pred izborom: ostati anglikanac ili postati katolik?
-Ja pristupam Katoličkoj crkvi, a sa zahvalnošću gledam na godine provedene u Episkopalnoj crkvi i biskupiji Južnoj Carolini – napisao je bivši anglikanski svećenik svojim župljanima.

Nedugo poslije, primio je Red đakonata, a za vrijeme ređenja, u trenutku prostracije, k njemu je dotrčao njegov dvogodišnji sin Henry te legao pokraj svojeg oca. Prizor je to koji najbolje odražava njegov sadašnji način života: katolički svećenik, suprug i otac.

-Sve se dogodilo onako kako je Bog zamislio. Sve što je dobro, čisto i istinito u Anglikanskoj crkvi, ima svoje mjesto u Katoličkoj crkvi – kaže o. Patrick, koji je 7. srpnja ove godine zaređen za svećenika i pridružen Ordinarijatu Stolice sv. Petra ustanovljenom 2012. godine kojemu je svrha očuvati anglikanske liturgijske, duhovne i pastoralne tradicije u sklopu Katoličke Crkve, te omogućiti skupinama vjernika i njihovih pastora cjelovito uključenje u Katoličku Crkvu.

Zanimljivo, sljedeće godine njegova kćerka Lucy bit će jedina učenica Charlestonske katoličke škole čiji otac neće dolaziti u školu isključivo na roditeljske sastanke, već i radi slavljenja Svete Mise.

Fotografije ređenja možete pogledati ovdje.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net