ispovijed1

Država ne može natjerati katoličkog svećenika da oda ispovjednu tajnu, potvrdio je savezni sud u američkoj državi Louisiana, što su potom prenijele brojne agencije.

Presuda o kojoj je riječ usljedila je nakon tužbe sada 22-ogodišnje Rebecce Mayeaux koja je tužila svećenika Jeffa Bayhija i biskupiju Baton Rouge. Amerikanka tvrdi kako je 2008., tijekom ispovijedi rekla svećeniku da je jedan 64-ogodišnji župljanin seksualno zlostavlja. U tužbi ona navodi kako je svećenik propustio policiji prijaviti zlostavljanje, te kako ga biskupija nije propisno obučila da je on to zlostavljanje obavezan prijaviti. Štoviše, Mayeaux u tužbi navodi kako joj je svećenik rekao da sve to “stavi pod tepih i riješi se toga”.

Je li, međutim, svećenik doista rekao to što tvrdi teško ćemo saznati jer je Bayhi pred sudom ponovio kako ne može odati nikakav detalj iz onoga što mu je rečeno ili što je rekao tijekom ispovijedi, inače mu prijeti ekskomunikacija.

“Ako odamo ispovjednu tajnu, gotovo je. Ako to nije sveto – nitko nam neće vjerovati”, rekao je svećenik pred sudom dodajući kako zavjet ispovjedne tajne nikada ne bi prekršio.

Zakon u Louisiani obvezuje svakog građanina da prijavi seksualno zlostavljanje za koje dozna, pa tako i svećenika. Međutim, dio zakona oslobađa te obveze ako je informacija o tome izrečena tijekom ispovijedi. Ali, unutar državnog zakonodavstva postoje i propisi koji tu povlasticu eliminiraju. Sada je sudac, rješavajući tužbu, ipak potvrdio – svećenik nije obvezan odavati sadržaj ispovijedne tajne. Sudac Mike Caldwell obrazložio je kako bi to bilo ugrožavanje njegove vjerske slobode unutar koje ispovjedna tajna ima veliku važnost.

Biskup Baton Rougea Robert Muench pozdravio je presudu, rekavši kako ona podržava Prvi amandman i njim definirane slobode prakticiranje vjere koje su od suštinskog značaja.

“Želim izraziti svoje suosjećanje i ponuditi molitvu ne samo osobi koja je podnijela ovu tužbu, nego i svima koji su bili zlostavljani”, rekao je biskup.

Važno je napomenuti kako sudski dokumenti pokazuju, što je prenijela i stranica Aleteia, da je Bayhi pokušao ukazati na loše stvari koje se događaju, te je zlostavljaču (koji je u međuvremenu umro) rekao kako mora prekinuti svaki kontakt s djevojkom.
Više o ispovjednoj tajni možete pročitati OVDJE.
G. An. | Bitno.net