Dubrovački biskup Mate Uzinić još je jedan put preko facebooka odaslao snažnu poruku o zakonu koji zadire u ispovjednu tajnu. Status prenosimo u cijelosti.

Uzinic

Najavljene izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima se zadire u pitanje ispovijedi i ispovjedne tajne mnoge zbunjuju. Pitaju se, navodim upite jednog facebook prijatelja, zar i najava počinjenja kaznenog djela nije dio ispovjedna tajne, ako nije u kojim slučajevima ispovjednik može prijaviti takav slučaj i je li ovo praksa već u europskim ili svjetskim zemljama ili je hrvatski specifikum (moguće iz ideoloških razloga ili nepoznavanja crkvenih propisa)? Zbog interesa javnosti, a i nužnosti da vjernici ne budu zbunjeni kad je riječ o ispovjednoj tajni, na ove, a i sve druge upite koji se tiču ove tematike, odgovaram slijedeće:

Ispovjedna tajna ne dopušta nikakav izuzetak, a što znači da sve ono što je svećenik čuo u ispovjedi ostaje trajno „zapečaćeno“ sakramentom i ni u kojem slučaju ne može biti temelj za prijavu. Nije mi poznato postoje li negdje ovakva praksa. Moguće da takva praksa postoji u kojoj totalitarnoj državi koja niječe vjerske slobode. Republika Hrvatska, bar do sada, nije pripadala takvim državama. Ta bi praksa bila u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 40, a i s Ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, čl. 8, st. 2. Budući da je premijer nakon posjeta papi rekao da neće biti revizije ugovora sa Svetom stolicom – ugovori ne određuju samo financijska pitanja kako se u javnosti može dobiti dojam – mislim da je ovdje riječ o očitom nepoznavanju crkvenih propisa i da će se uočiti pogreška prije izglasavanja u Saboru i stupanja na snagu ovakvog zakona. U protivnom će se Republika Hrvatska svrstati u države u kojima ne postoji vjerska sloboda, a katolički svećenici će u sličnim slučajevima koji su, istini za volju veoma rijetki, biti kažnjeno gonjeni bez mogućnosti da se brane jer, ponavljam, ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno „zapečaćeno“ sakramentom.

Biskup Mate Uzinić