Upravni sud francuskog departmana Herault zapovjedio je vlastima u gradu Beziersu da maknu jaslice koje su postavili u zgradi gradske uprave, izvijestili su mediji.

Sud je prošli tjedan donio odluku koja je naložila gradskoj upravi da jaslice makne u roku od 48 sati, a da to nije učinila u zadanom roku gradska vlast morala bi platiti 2000 eura kazne za svaki dan odgode.

Cijela situacija repriza je one identične iz prošle godine kada su vlasti također dobile zabranu postavljanja jaslica u gradske prostore jer se time, presudio je sud, narušava vjerska neutralnost državnih institucija.

Gradska uprava Beziersa, na čelu s gradonačelnikom Robertom Menardom koji je izbore dobio uz potporu desne stranke Nacionalni front, izrazila je čuđenje jer je cijeli slučaj tako brzo odlučen (sudu je trebalo jako malo vremena za to).

Francuski zakoni o laičnosti države već su ranije stvarali mučne situacije. Poput one kada je sud zapovjedio micanje spomenika Ivanu Pavlu II. iz grada Ploermela jer je postavljen na “javnom mjestu”.

Rješenje je pronađeno u premještanju spomenika na drugu lokaciju.

Goran Andrijanić | Bitno.net