Ovih dana skupina poljskih stručnjaka dovršava digitalizaciju više od tisuću vrlo starih spisa koje su u Jeruzalemu sačuvali franjevci Kustodije Svete Zemlje

Rukopise se želi spasiti od propadanja te zbog toga već četiri godine na njima rade konzervatori, stručnjaci za digitalizaciju i fotografi. Kako je izvijestila Kustodija Svete Zemlje, spisi se pregledavaju i fotografiraju stranicu po stranicu. Potom se pojedinačne fotografije čitavog sveska kombiniraju u jednu datoteku. Riječ je o vrlo preciznim i raznolikim postupcima temeljenim na dimenzijama knjiga s kojima se mora postupati vrlo oprezno zato što su neke u vrlo krhkom stanju.

U knjižnici Kustodije Svete Zemlje nalaze se, među ostalim, i knjige iz XII. stoljeća, pisane rukom, kao i knjige otisnute starim tiskarskim tehnikama. Riječ je primjerice o povijesnim ili teološkim tekstovima, duhovnoj poeziji, putopisima i drugim tekstovima pisanima na osamnaest različitih jezika, od arapskog i etiopskog, armenskog, turskog, koptskog, latinskog i grčkog do talijanskog, francuskog, engleskog i njemačkog jezika. Nakon završetka digitalizacije, knjige iz knjižnice Kustodije Svete Zemlje bit će dostupne za pregled putem interneta.

Pet stoljeća stara, spomenuta je knjižnica najstarija ustanova te vrste na području Izraela i Palestine. Njezina povijest, kako su istaknuli iz franjevačke Kustodije, svjedoči o tome da izgradnja ustanova za studij i istraživanje, čak i na složenom i fascinantnom mjestu poput Jeruzalema, znači ulaganje koje odolijeva vremenu i, prije svega, doprinosi uspostavi i poticanju dijaloga među narodima, kulturama i religijama. Knjige i knjižnice tada postaju istinski mostovi za izgradnju mira – poručili su iz Kustodije Svete Zemlje.

Vatican News | Bitno.net