“Imajući svijest o veličini i značaju Sabora, naša Crkva u duhu crkvograditeljstva želi doprinijeti da i ovaj Sveti i Veliki Sabor ispuni kriterije i mjeru istinskih Sabora iz povijesti Pravoslavne Crkve i opravda svoj naziv”, navodi se u priopćenju Svetog sinoda.

Ipak, Sinod naglašava kako svi problemi Pravoslavne Crkve, a posebno posljednja otkazivanja sudjelovanja nekih Crkava, na budućem Saboru moraju biti razmotreni i stoga predlaže da susret na Kreti bude tek prvo saborsko zasjedanje.

“Sveti i Veliki Sabor treba trajati dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unaprijed sročenih i nametnutih pravilnika. Tek se s potpunim konsenzusom Sabor može smatrati Svetim i Velikim… Naša Crkva inzistira na tome da okupljanje na otoku Kreti bude početak saborskog procesa, da se postavljena pitanja rješavaju u njegovu toku, a u duhu saborno-ekumenske tradicije Kristove Crkve”, stoji u priopćenju Sinoda koji poručuje kako će u slučaju da prisutne Crkve ne razmotre sva postavljena pitanja, probleme i nesuglasice, te se pomire s odsustvom spomenutih Crkava i njihovim bojkotom Sabora, Srpska pravoslavna Crkva napustiti Kretu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji sudjeluje u radu povjerenstva koje priprema poruku Svepravoslavnog sabora izjavio je kako bi prijedlog Srpske pravoslavne Crkve da zasjedanje ne Kreti bude tek prvo u nizu, mogao biti usvojen, ali da takvu odluku može donijeti jedino Sabor. Mitropolit je istaknuo i kako dolazak Srpske pravoslavne Crkve na Kretu šalje snažnu poruku.

– Svi očekuju da će naša Crkva doći na zasjedanje i smatraju kako je to povijesna uloga Srpske Crkve u trenutku kad ponovno dolazi do konfrontacije između grčkih i slavenskih Crkava. Nitko to ne želi, ali to se nekako dogodilo i očito se može koristiti i u političke svrhe. Iz tog je razloga dolazak našeg Patrijarha i biskupa, te sudjelovanje naše Crkve koja je već prisutna kroz pripreme teksta poruke, od izuzetnog značaja ne samo za našu Crkvu već i za čitavo Pravoslavlje – kazao je mitropolit.

Zanimljivo, srbijanski mediji prenose kako je Sveti sinod Srpske pravoslavne Crkve odluku o sudjelovanju na Saboru donio na izvanrednom zasjedanju i to nakon što je bački episkop Irinej Bulović, navodno na nagovor Ruske pravoslavne Crkve, poručio kako SPC neće sudjelovati na Saboru.

Na zasjedanju koje je okupilo petnaestak biskupa odlučeno je kako će SPC ipak sudjelovati na Saboru i time zapravo potvrđena odluka iz svibnja koju je bački episkop navodno pokušao promijeniti. Mediji prenose kako je ohridski arhiepiskop Jovan patrijarhu Irineju uputio pismo koje je potpisalo dvadesetak episkopa, a u kojemu je, ne navodeći konkretno ime, upozorio patrijarha da je “jedan čovjek bacio pod noge Sabor, sabornost i patrijarha”, te izazvao pomutnju na međunarodnoj razini.

Mediji prenose komentare kako je Srpska pravoslavna Crkva svojom odlukom još jednom spriječila pokušaj Moskve da ju pretvori u svoju marionetu, te kako je Ruska pravoslavna Crkva, u želji da očuva primat u pravoslavlju, minirala Svepravoslavni sabor utjecajem na Bugarsku, a umalo i na Srpsku pravoslavnu Crkvu i time pokušala narušiti ugled carigradskog patrijarha.

Medijske napise i interpretacije komentirao je i zagrebačko-ljubljanski mitropolit koji je u izjavi za RTS poručio kako Srpska pravoslavna Crkva “ni u jednom trenutku nije donijela odluku da se na Sabor ne ide kao i da nikakva raskola o tom pitanju unutar Crkve nije bilo”.

U javnosti je stvorena pogrešna percepcija na osnovu pisanja pojedinih medija, rekao je mitropolit Porfirije i naglasio da je bački episkop Irinej kao i svi episkopi Srpske pravoslavne Crkve na čelu s patrijarhom Irinejom, dao jednak doprinos u pripremi odlaska na Kretu.

“Naša Crkva je razmatrala sve vidove ovog Sabora i trudeći se da ne ide ni u lijevu ni u desnu krajnost, s idejom da bude most, odlučila otići na Kretu. Naš prijedlog i zahtjev je da to bude samo prvo zasjedanje Sabora koji će možda trajati i godinu-dvije. ali bi se razmotrila sva složena pitanja i usuglasili stavovi svih pravoslavnih Crkava”, kazao je mitropolit Porfirije.

U međuvremenu, carigradski patrijarh Bartolomej I. stigao je na Kretu kako bi predsjedao i sudjelovao na Svepravoslavnom saboru o čijem otkazivanju nije razmišljao niti u jednom trenutku, pa čak i nakon što je Ruska pravoslavna Crkva otkazala svoj dolazak. Patrijarh je pozvao poglavare svih 14 autokefalnih pravoslavnih Crkava da poštuju prethodnu odluku i okupe se na Svepravoslavnom saboru.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net