Potopljena srednjovjekovna talijanska crkva mogla bi 2021. “izroniti” iz jezera Vagli. Riječ je o ruševinama srednjovjekovnog talijanskog grada koji je potopljen početkom 20. stoljeća kako bi se napravilo mjesta hidroelektrani, a koja će se kao raritet pojaviti 2021., jer će brana biti ispražnjena zbog održavanja, prenosi Nedjelja.ba.

Ova izgubljena utvrda, nazvana Fabbriche di Careggine, zadnji put se mogla vidjeti 1994., tijekom sličnog niza popravaka.

U 13. stoljeću osnovali su je kovači, budući da je Fabbriche di Careggine nekada bila poznata po svojoj obradi željeza. Sredinom 20. stoljeća industrija željeza doživjela je pad, a potražnja za električnom energijom je rasla, pa su stanovnici raseljeni, a grad žrtvovan kako bi utro put hidroelektrani.

Grad je tako samo ruševina ispod jezera Vagli, vidljiv jedino u danima kada je voda dovoljno bistra ili u rijetkim vremenima kada se jezero isušuje. Spellbinding Italy izvještava kako je jezero isušeno samo četiri puta od svog nastanka i to 1958., 1974., 1983. i 1994.

Iako je Fabbriche di Careggine potopljena više od 70 godina, izgled grada se još uvijek jasno može vidjeti. Ondje je 31 građevina koja je ostala bez krova, ali njihovi kameni zidovi ostaju kao odjek nekadašnjeg sjaja grada. Jedina građevina za koju se čini da je zadržala strop je crkva Svetog Teodora, s porušenim zvonikom koji se ponekad može vidjeti kako izvire iz vode u danima kada se razina spušta.

Tijekom isušivanja 1983. mjesto je bilo otvoreno za javnost te su zabilježeni videozapisi i fotografije. Nadamo se kako će i sljedeće godine biti također otvoreno te kako će se još bolje snimiti ovaj izgubljeni grad i njegova skoro netaknuta crkva.