Narodna skupština Slovenije je jučer, 30. rujna 2020, usvojila izmjena Zakona o trgovina prema kojima se ukida rad nedjeljom. Ove izmjene su predložili zastupnici Ljevice, a podržalo ij je 72 od 88 zastupnika. Odluka o zabrani rada nedjeljom stupa na snagu 15 dana od objave u službenom glasniku.

Zakon ipak dozvoljava da nedjeljom i praznicima rade trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, zatim prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, te na graničnim prijlazima, zračnim lukama, željezničkim i aztobusnim postajama, ali će za rad nedjeljom i praznicima na njim raditi vlasnici trgovina ili pak honorarnno angažirani studenti ili umirovljenici.

Tiskovni ured Slovenske biskupske konferencije objavio je priopćenje za javnost o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji su 29. rujna usvojili slovenski zastupnici, prenosi Radio Ognjišče.

U priopćenju se ističe da Katolička Crkva pozdravlja odluku Državnog zbora. Zajedno s ostalim kršćanskim Crkvama u Sloveniji, Katolička Crkva pozvala je zastupnike i političke stranke da zaštite neradnu nedjelju i tako podupru nedjeljni odmor slovenskih građana i omoguće, prije svega mladim radnicima, da nedjelju provedu sa svojim najbližima.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona ujedno je ispunjena volja građana izražena na referendumu godine 2003., ističe se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Slovenske BK dr. Tadej Jakopič, prenosi Radio Ognjišče.

Nove odredbe stupaju na snagu za dva tjedna.