Manje od tri mjeseca nakon što je Vrhovni sud SAD-a donio odluku kako je slastičar Jack Phillips na temelju vjerskih sloboda imao pravo odbiti napraviti tortu za gay vjenčanje, navedeni će slastičar ponovno na sud.

U lipnju 2017. odvjetnica Autumn Scardina tražila je od Phillipsa da napravi tortu u svrhu proslave obljetnice promjene svoga spola. Scardina je zatražila da torta bude iznutra ružičasta, a izvana plava, kako bi predstavljala promjenu iz žene u muškraca.

Nakon što je Phillips odbio to učiniti na temelju svojih vjerskih uvjerenja, protiv njega je podnesena žalba Komisiji za građanska prava u Coloradu, koja je procijenila kako postoji dovoljno dokaza koji podupiru optužbe za diskriminaciju. Donesena odluka Phillipsu nije ostavila druge mogućnosti nego ponovno podnijeti sudsku žalbu okružnome sudu, kao što je to učinio u slučaju gay vjenčanja.

Kristen Waggoner iz pravnog udruženja Alliance Defending Freedom (ADF) koje zastupa optuženog slastičara, uvjeren je kako država Colorado svojim ponašanjem ignorira odluku Vrhovnog suda donesenu 4. lipnja ove godine te iskazuje netrpeljivost prema njegovim vjerskim uvjerenjima.

“Iako Jack poslužuje sve mušterije i jednostavno odbija raditi prilagođene torte koje šalju poruke ili slave događaje koji su protiv njegovih dubokih uvjerenja, državna ga vlast ima namjeru uništiti – nešto što joj je Vrhovni sud već rekao da ne čini. Ni Jack ni itko od kreativnih profesionalaca ne bi trebao biti meta državnih vlasti samo zato što živi dosljedno svojim uvjerenjima”, izjavio je Waggoner za američki portal Crux.

Podsjetimo, prvi slučaj zbog kojeg se Jack našao na sudu dogodio se 2012. godine kada je odbio napraviti tortu za istospolno vjenčanje. Phillips je pri tome gay paru objasnio kako bi to bilo protiv njegovih vjerskih uvjerenja te kako ne izrađuje torte ni za događaje poput Noći vještica, ili torte s ateističkim porukama.

Nakon što se par žalio Komisiji za građanska prava u Coloradu, slastičaru je naređeno da tortu mora napraviti te mu je propisano pohađanje antidiskriminacijskog treninga. ADF se tada žalio na odluku koja je na kraju stigla do Vrhovnog suda, gdje je donesena odluka u njegovu korist.

Iz ADF-a nakon ovog novog slučaja kažu kako bi se svemu ovome napokon trebalo stati na kraj. „Jack se ne bi trebao bojati neprijateljstva državnih vlasti svaki dan kad otvori svoj posao kako bi u njemu radio“, poručili su.

Kako izgledaju pojedine Phillipsove umjetničke torte možete pogledati u ovom videu:

Objavljuje Masterpiece Cake Shop u Četvrtak, 26. listopada 2017.

Ivo Džeba | Bitno.net