Unatoč mnogim razumnim tumačenjima, reformacija je stvorila podjelu u kršćanstvu, koje je zbog toga trpjelo, a trpi i danas. Zbog te podjele, Katolička Crkva u nordijskim zemljama nekoliko stoljeća nije mogla normalno živjeti, stoga se ovu 500. obljetnicu početka reformacije ne može slaviti, već bi je trebalo obilježavati u duhu kajanja – stoji u pastoralnom pismu Skandinavske biskupske konferencije, koje je u subotu objavljeno u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj i Islandu.

Dokument, namjerno objavljen na blagdan svete Terezije Avilske i naslovljen „Od sukoba do zajedništva“, kani postaviti upit „kako ići zajedno da bismo rasli u vjeri, nadi i ljubavi“. Katolički biskupi izražavaju odlučnost da zajedno idu na putu pomirenja sa svojom luteranskom braćom i sestrama kao i da će sve učiniti kako bi se ostvarilo jedinstvo – prenosi agencija Sir.

Nakon što su naveli neke glavne točke vjerskoga nauka, biskupi i za Sjevernu Europu predlažu „pet imperativa“, koje je istoimeni zajednički katoličko-luteranski dokument objavio 2013. godine. Pozivaju sve katolike da molitvom prate pripremu Papina posjeta, na kraju mjeseca Švedskoj, te zaključuju: „Unatoč razlikama koje ostaju, uvjereni smo da je s Božjom milošću moguće naći put jedinstva.“

Podsjećamo, nakon što je 1593. Crkva u Švedskoj službeno odvojena od Katoličke Crkve, idućih gotovo 200 godina su smrtna kazna i deportacije bile stalna opasnost za katolike, a zabrane vezane uz djelovanje Katoličke Crkve ostale su u nekom obliku sve do 1977.

Radio Vatikan | Bitno.net