OSKVRNULI 'VELIKU DŽAMIJU'

Saudijska Arabija deportirala kršćane zbog okupljanja na molitvu

Libanonski kršćani deportirani su iz Saudijske Arabije zbog zajedničke molitve u privatnoj kući.

Izvor: Wikimedia

Izvor: Wikimedia

Zbog posjedovanja Biblija i molitve u svojim domovima tijekom proslave Velike Gospe, 27 libanonskih kršćana uhićeno je i deportirano iz Saudijske Arabije. Prijavila ih je saudijska vjerska policija, a optuženi su za nedopušteno izgovaranje neislamskih molitvi. Među uhićenima je i nekoliko djece.

U Saudijskoj Arabiji reformirani islam, vehabizam, državna je vjera, a premda u Saudijskoj Arabiji živi i radi oko 1,5 milijun kršćana iz različitih dijelova svijeta, prakticiranje kršćanske vjere strogo je zabranjeno budući da je islam jedina dopuštena religija. Uvoz Biblija je zabranjen, kao i slavljenje kršćanskih blagdana ili nošenje kršćanskih simbola. Izgradnja crkava također nije moguća, budući da se cijela zemlja smatra velikom džamijom. U susjednim zaljevskim državama, naprotiv, dopuštena je i izgradnja crkvi i slavljenje kršćanskih svetkovina.

Odlukom pokojnog kralja Abdulaha, kršćanima je dopušteno posjedovati Bibliju i druge pobožne predmete, no isključivo u privatne svrhe, a okupljanje na molitvu moguće je isključivo u privatnim kućama . Ipak, na molitvu se mogu okupiti najviše dvije obitelji budući da bi više okupljenih obitelji, prema riječima apostolskog vikara Sjeverne Arabije mons. Camilla Ballina, bilo smatrano Crkvom, a Crkva ne može postojati unutar velike džamije tj. Saudijske Arabije.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi slučaj deportacije kršćanskih vjernika. Prije četiri godine 35 etiopskih kršćana uhićeno je zbog zajedničke molitve, a 2014. godine zbog istog je razloga zatvoreno 27 indijskih kršćana. Libanonski kršćani imali su sreće – deportirani su u Libanon.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 3. rujna 2016.

Možda vam se svidi