Zbog posjedovanja Biblija i molitve u svojim domovima tijekom proslave Velike Gospe, 27 libanonskih kršćana uhićeno je i deportirano iz Saudijske Arabije. Prijavila ih je saudijska vjerska policija, a optuženi su za nedopušteno izgovaranje neislamskih molitvi. Među uhićenima je i nekoliko djece.

U Saudijskoj Arabiji reformirani islam, vehabizam, državna je vjera, a premda u Saudijskoj Arabiji živi i radi oko 1,5 milijun kršćana iz različitih dijelova svijeta, prakticiranje kršćanske vjere strogo je zabranjeno budući da je islam jedina dopuštena religija. Uvoz Biblija je zabranjen, kao i slavljenje kršćanskih blagdana ili nošenje kršćanskih simbola. Izgradnja crkava također nije moguća, budući da se cijela zemlja smatra velikom džamijom. U susjednim zaljevskim državama, naprotiv, dopuštena je i izgradnja crkvi i slavljenje kršćanskih svetkovina.

Odlukom pokojnog kralja Abdulaha, kršćanima je dopušteno posjedovati Bibliju i druge pobožne predmete, no isključivo u privatne svrhe, a okupljanje na molitvu moguće je isključivo u privatnim kućama . Ipak, na molitvu se mogu okupiti najviše dvije obitelji budući da bi više okupljenih obitelji, prema riječima apostolskog vikara Sjeverne Arabije mons. Camilla Ballina, bilo smatrano Crkvom, a Crkva ne može postojati unutar velike džamije tj. Saudijske Arabije.

Ovo nije prvi slučaj deportacije kršćanskih vjernika. Prije četiri godine 35 etiopskih kršćana uhićeno je zbog zajedničke molitve, a 2014. godine zbog istog je razloga zatvoreno 27 indijskih kršćana. Libanonski kršćani imali su sreće – deportirani su u Libanon.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net