Danas u svijetu postoji čak 195 država, ali samo jedna od njih nazvana je po Isusu Kristu. Ta zemlja je Salvador, piše uCatholic.

Salvador je najmanja država u Srednjoj Americi te graniči s Gvatemalom i Hondurasom. U Salvadoru je 2004. godine registrirano oko šest i pol milijuna stanovnika.

Priča o podrijetlu imena počinje 6. lipnja 1524. godine kada je španjolski osvajač Pedro de Alvarado sa svojih 5500 vojnika prešao rijeku Paz. Osvajač je ovo područje nazvao Pokrajinom Gospodina Isusa Krista Spasitelja Svijeta.

Ime je ubrzo skraćeno u Salvador, što znači Spasitelj. Alvarado je 1525. godine osnovao Villa de San Salvador, odnosno San Salvador, koji je ubrzo postao glavni grad.

Zanimljivo je da je njegov nećak osnovao još jedan grad u Salvadoru – San Miguel, koji je dobio ime po svetom Mihaelu.

Bogata katolička povijest Salvadora u ovoj je zemlji još uvijek i više nego očita. Većina današnjih stanovnika Salvadora su rimokatolici.

U Salvadoru se 1917. godine rodio i djelovao katolički biskup Oscar Romero, koji je preminuo mučeničkom smrću. Proglašen je blaženim 23. svibnja 2015. u Salvadoru. Papa Franjo proglasio ga je svetim 14. listopada 2018. kao jednog od sedam kanoniziranih blaženika toga dana.