Foto: Catholic Church of England and WalesDruštvene mreže su „ogromna blagodat za Crkvu“, ali nisu bez negativnih posljedica koje često štete Kristovu Tijelu, smatra pomoćni biskup Los Angelesa Robert Barron.

Barron, koji je i sam jedan od pionira YouTube evangelizacije, podijelio je za NCRegister svoja razmišljanja o tome kako su novi mediji utjecali na evangelizaciju u proteklih 10 godina, te ponudio neka rješenja kako bi se loši učinci mogli smanjiti.

“Dovoljno sam star da se sjećam drevnog vremena prije društvenih mreža, i mogu se samo smiješiti kada se sjetim manjka katoličkih sadržaja u to vrijeme i koliko je teže bilo naći materijale, članke i osnovne informacije o katoličanstvu”, istaknuo je biskup, dodavši kako su upravo servisi poput YouTubea i Facebooka doveli Crkvu do onoga što je nazvao „zlatnim dobom evangelizacije i apologetike“.

Ipak, unatoč brojnim pozitivnim stranama, Barron je ustvrdio kako su s društvenim mrežama došle i brojne negativne posljedice za Crkvu u vidu zlonamjernih napada i ispoljavanja mržnja koji su na brojnim platformama svakodnevna pojava.

Dok su ranijih godina oni koji su htjeli u javnost odaslati zajedljive poruke morali proći uredničku recenziju, “danas svatko može iz majčina podruma napisati poruku ispunjenu mržnjom i jednim klikom miša objaviti je na društvenim mrežama gdje ostaje neuređena kako bi je cijeli svijet vidio”, rekao je biskup, posebno naglasivši znatno povećanje podjela među vjernicima, koje stvaraju skandal koji odbija ostale od Kristova evanđelja.

Zbog takvih i drugih pojava, Barron smatra da bi biskupi trebali razmisliti o korištenju svojeg autoriteta i u digitalnoj sferi „baš kao što je Ivan Pavao II. u Ex Corde Ecclesiae pozvao biskupe da više nadziru sveučilišta koja djeluju pod crkvenim okriljem“.

Prema njegovu mišljenju, crkveni pastiri bi trebali ukazivati na slučajeve kada se korisnici društvenih mreža služe govorom mržnje koji utječe na Božji narod nanoseći tako štetu Kristovu Tijelu.

Dao je i konkretan prijedlog da se uvede „nešto poput mandata za one koji tvrde da podučavaju katolički nauk na internetu, kojim bi biskup potvrdio da osoba naučava u punom jedinstvu s Crkvom“.

Biskup je dao i jedan „duhovni savjet“ za sve koji se svakodnevno koriste društvenim mrežama, koji im može pomoći pri razlučivanju u njihovu korištenju: „Prije nego što kažete ili napišete bilo što na društvenim mrežama – bez obzira objavljujete li vlastiti materijal ili odgovarate li nekome – postavite si jednostavno pitanje: Jesu li ove moje riječi čin ljubavi?“

Ivo Džeba | Bitno.net