Rektor katedrale Notre-Dame mons. Olivier Ribadeau Dumas je povodom 5. obljetnice požara koji je poprilično oštetio tu parišku znamenitost dao intervju za “L`Osservatore Romano”. Tom je prilikom otkrio kako će izgledati službeno otvorenje katedrale koje se planira za trodnevlje 7.-9. prosinca, u sklopu svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Na otvaranju se očekuju tisuće ljudi, a veliki ekrani na kojima će se moći pratiti ceremonija bit će postavljeni na više mjesta u Parizu, glavnom gradu Francuske.

“U večernjim satima 7. prosinca održat će se svečano otvaranje vrata Notre-Damea u nazočnosti državnih vlasti, nakon čega će uslijediti blagoslov orgulja (koje su potpuno rastavljene i ponovno sastavljene), Te Deum i Magnificat. Ujutro 8. prosinca, na drugu nedjelje došašća, održat će se posveta novog oltara i euharistijsko slavlje. Na svetkovinu Bezgrešnog začeća, 9. prosinca, ujedno i posljednjeg dana ovog posebnog trodnevlja, slavit će se misa u nazočnosti brojnih biskupa i svećenika iz Francuske i cijeloga svijeta”, poručio je mons. Dumas.

“Nadamo se da će Parižani moći biti prisutni u katedrali koja ima samo 1500 sjedećih mjesta i u dvorištu katedrale gdje će biti podignut veliki šator. Veliki ekrani bit će postavljeni i na drugim mjestima u glavnom gradu kako bi ne samo katolici, već i svi stanovnici Pariza ponovno mogli vidjeti svoju katedralu, onu koja bdije nad gradom.”

“Sljedećih dana, do 15. prosinca, ujutro će se služiti svečane mise za karitativne udruge, za siromašne, za redovničke zajednice, za mlade, za donatore, za njegovatelje itd. Naposljetku, sljedećih će mjeseci Notre-Dame primati hodočasnike prvo iz pariške regije, a zatim iz cijele Francuske”, zaključio je rektor.

Cjeloviti prijevod razgovora možete pročitati na stranicama Informativne katoličke agencije.