Bazilika svetog Marka u Veneciji poplavljena je nakon što je jučer plimni val dosegnuo najveću visinu u proteklih 53 godine.

To je šesti put da je ova povijesna crkva poplavljena u preko 1000 godina njezina postojanja.

Lokalne su vlasti povodom najvećeg vodostaja još od 1966. proglasile izvanredno stanje, a poplave su odnijele i dva ljudska života.

Venecijski patrijarh, Francesco Moraglia, i gradonačelnik, Luigi Brugnaro, zajedno su obišli baziliku kako bi utvrdili kolika je nanesena šteta.

“Bazilika svetog Marka pretrpjela je ozbiljna oštećenja, baš kao i cijeli grad i otoci”, komentirao je Brugnarno nakon obilaska.

#Venezia è in ginocchio. La Basilica di San Marco ha subito gravi danni come l’intera città e le isole.‬‪Siamo qui con…

Objavljuje Luigi BrugnaroSrijeda, 13. studenoga 2019.

“Ovdje smo s patrijarhom Moragliom kako bismo pružili svoju podršku, ali trebamo svu moguću pomoć kako bismo nadvladali ove dane koji nas stavljaju na ispit”, napisao je gradonačelnik na svom Facebook profilu.

Patrijarh Moraglia istaknuo je da je najviše zabrinut za beskućnike Venecije, te izrazio nadu da će župe biti prve koje će im otvoriti svoja vrata.

“Želim izraziti svoju bliskost sa svim Venecijancima. Zatražio sam od Caritasa da bude aktivan na sve moguće načine i ostavio dostupnim sredstva za hitne slučajeve za pomoć potrebitima”, rekao je Moraglia za ACI Stampu.

Bitno.net