Rekordan broj vjernika u njemačkoj nadbiskupiji München i Freising prošle je godine napustio Katoličku Crkvu. Statistički ured grada Münchena potvrdio je za CNA Deutsch da se 2019. godine čak 10 744 katolika službeno ispisalo iz Crkve. To znači da je Crkvu napustila petina vjernika više od prethodne, 2018. godine, kada se iz Crkve ispisalo 8995 ljudi.

Najveći broj vjernika koji su napustili Crkvu zabilježen je 1992. godine, kada se 9010 vjernika ispisalo iz Katoličke Crkve.

Bavarski javni servis Bayerischer Rundfunk u ožujku je ove godine izvijestio kako su ljudi naveli niz razloga za izlazak iz Crkve, koji uključuju želju za prestankom plaćanja crkvenog poreza, ali i skandala s klerikalnim zlostavljanjem te položajem žena u Crkvi.

Naime, Katolička Crkva u Njemačkoj se u velikoj mjeri financira porezima, pa tako 8 do 9 posto mjesečnih prihoda zaposlenika odlazi za financiranje Crkve. Sve osobe koje su se ispisale iz Crkve više nemaju pravo na primanje sakramenata ili katolički pogreb.

Broj vjernika koji napuštaju Crkvu u Njemačkoj polako raste od šezdesetih godina prošloga stoljeća i do sada je dosegao broju od 216 078 ljudi.

Podsjetimo, situacija u Njemačkoj je ionako komplicirana. Naime, njemački biskupi su prošle godine najavili dvogodišnji „Sinodalni put“, tijekom kojega bi se trebali suočiti s pitanjima svećeničkog celibata, crkvenog nauka o spolnom moralu, klerikalnoj moći i ulozi žena u Crkvi.

Papa Franjo je u lipnju prošle godine njemačkim katolicima poslao pismo u kojem ih je pozvao da se „usredotoče na evangelizaciju u svjetlu rastuće erozije i propadanja vjere“. Sveti je Otac u pismu upozorio da je pokušaj rješavanja problema oslanjajući se samo na vlastite snage, metode i inteligenciju unaprijed osuđen na neuspjeh te posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati.

Međutim, kontroverzni “sinodalni put” Crkve u Njemačkoj, koji je doveo do stanovitih neslaganja s Vatikanom i papom Franjom, započeo je 30. siječnja 2020. kada su se u Frankfurtu na Majni okupili biskupi, svećenici i predstavnici laika. Drugo zasjedanje se očekuje u rujnu ove godine.

Kardinal Marx je za njemački Der Spiegel 22. svibnja, predstavljajući svoju  novu knjigu „Sloboda“, izjavio kako se, unatoč tome što ga se predstavlja liberalnim, on osjećao konzervativnim. „Kao 15-godišnjaku mi se nije svidjela činjenica da su nakon Drugoga vatikanskog koncila na mnogim mjestima ukinute stare ceremonije i slike. Tradicija je također jako važna“, izjavio je kardinal Marx.