Nesvakidašnja i poučna priča stiže iz grada Codogna smještenog na sjeveru Italije. Tamo su, kako prenosi Corriere della Sera, razbojnici upali u samostan Družbe kćeri oratorija u vrijeme kada su redovnice bile na večernjoj molitvi.

U nadi da će pronaći novac ili možda vrijednu zlatninu lopovi su provalili u samostanski sef, gdje ih je dočekalo iznenađenje. Umjesto onoga čemu su se nadali pronašli su ceduljicu s natpisom: ”Promijeni svoj život! Vrijeme ti je…”

Uz ceduljicu u sefu se nalazila i slika Blažene Djevice Marije te figurica sove koja se uglavnom koristi kao simbol mudrosti.

U razgovoru za talijanski list članica reda, sestra Gabriella, objasnila je neobičan sadržaj sefa: “Lopovi, razbojnici, već su ranije dolazili kako bi nas opljačkali. Stoga, budući da ne koristimo sef, odlučili smo ostaviti vrijedan savjet nepozvanom gostu koji bi nas mogao odlučiti posjetiti.”

Budući da nisu htjeli otići praznih ruku lopovi su upali i u dvije sobe iz kojih su uspjeli uzeti tek dva popluna.

“Vidi se da im je bilo hladno”, prokomentirala je sestra Gabriella.

Iako se ne može sa sigurnošću ustvrditi hoće li razbojnici poslušati savjet koje su im sestre ostavile u sefu, u jedno možemo biti prilično sigurni: U njega više neće provaljivati.