Novoizabrani biskup u Južnome Sudanu Christian Carlassare rekao je, oporavljajući se od ozljeda zadobivenih iz vatrenog oružja, kako će ponuditi svoju bol u nadi da će Bog pročistiti njegovu biskupiju Rumbek, piše CNA.

U video-poruci objavljenoj u utorak Carlassare govori kako preklinje Boga da prekine “nasilje, podjele i sebične žudnje” biskupije Rumbek, na čije ga je čelo papa Franjo postavio 8. ožujka.

Obraćajući iz svojega bolničkoga kreveta, rekao je: “Klanjam se pred Bogom sa željom da se zauzme za Crkvu u Rumbeku. Molim se za obraćenje grješnika”.

“Nudim bol kroz koju prolazim kako bi naš Gospodin Bog mogao pročistiti Crkvu u Rumbeku od svih pogrešaka i kako se ovakve stvari više ne bi događale; nema mjesta za nasilje, podjele i sebične žudnje koje dolaze od đavla”.

Carlassare je upucan u obje noge kada su dvojica naoružanih muškaraca provalila u svećeničku rezidenciju u Katedrali Svete Obitelji u Rumbeku i ispalila više hitaca prema njemu u ranojutarnjim satima 26. travnja. Poslije je premješten u Nairobi, glavni grad Kenije, na specijalizirano liječenje.

“Dopustite mi da vam budem znak. Kao što ću se podići iz ovoga kreveta i ponovno hodati, tako će se i Rumbek ponovno uzdići i hodati putem mira i zajedništva”,

Rekao je kako je prihvatio Papino imenovanje u tu biskupiju, utemeljenu 1974. godine, zbog ljubavi prema misiji Južnoga Sudana.

Kada je imenovan na položaj biskupa u ožujku, gotovo deset godina nakon smrti posljednjeg biskupa u Rumbeku, Carlassare je to opisao kao ilustraciju “Boga iznenađenja”.

“Papa Franjo i Biskupski kolegij poslali su me k vama, narode Rumbeka, zbog jedne misije: učiniti Crkvu jednom, svetom, katoličkom i apostolskom; svim srcem ostvarit ću tu misiju zbog ljubavi prema vama i prema Južnome Sudanu”, istaknuo je.

Potaknuo je katolike u Rumbeku da rade “za Crkvu koja jedna, što znači ujedinjena; koja je sveta, što znači evanđeoska, koja ljude čini svetima; katolička, što znači da prihvaća sve bez obzira na klan, pleme ili boju kože; i apostolska, što znači da nam dolazi od Isusa, posredstvom pape i biskupa”.

Južni Sudan, afrička država s 11 milijuna stanovnika, neovisnost je stekla odvojivši se od Republike Sudan 2011. godine. Katolička Crkva najveća je od kršćanskih zajednica u zemlji.

43-godišnji Carlassare u Južnome Sudanu služi od 2005. godine, a prije proglašenja biskupom djelovao je u nadbiskupiji Malakal.

U Rumbek je stigao 15. travnja, a svečanost njegova ređenja, izvorno predviđena za 23. svibnja, sada je odgođena.

U videosnimci, Carlassare je kritizirao medijsko izvještavanje o napadu. “Čitao bih naslove kao ‘Rumbek je upucao biskupa’ ili, međunarodno, ‘Južni Sudan je upucao biskupa’. To je takva šteta”, rekao je.

“Onaj tko me upucao nije narod Južnog Sudana. Nije to ni Dinkas, kao ni Agar”, dodao je, referirajući se na zajednice Južnoga Sudana.

Počinitelje je opisao kao “skupinu od nekoliko ljudi” lišenu “ljudskih vrijednosti”. Istaknuo je kako je to “šteta za njihovu zajednicu”.

“Rumbek ne premlaćuje i ubija svećenike kao što se dogodilo prije nekoliko godina; Rumbek ne maltretira svoju vjersku braću i sestre. Rumbek ne zlostavlja nijednu osobu. To je ono što želimo od Rumbeka. A ono suprotno više se nikada ne bi trebalo ponoviti. Ne dopustite nasilnim članovima društva da cijelu zajednicu drži kao taoca”, dodao je.

Carlassare je potom zahvalio “svim kršćanima na svijetu koji su molili za mene i dali mi toliko snage i povjerenja u Gospodina”, kao i biskupima Južnoga Sudana i Sudana.

“Bio je ovo težak tjedan jer su me noge boljele gotovo čitavo vrijeme. Prošao sam tri operacije”, rekao je. Tajna prilagodbe bolničkom životu je, ističe, “Gospodin koji je prisutan kroz vrijeme koje provodim u krevetu, molitva i osjećaj njegove prisutnosti; shvatio sam da je moj život u njegovim rukama i sve što učinim u budućnosti bit će za njegovo dobro i ovu misiju”.

“Budimo ujedinjeni u molitvi, nadilazeći stare sukobe i nasilje koje započinje u našim srcima. Budimo puni razumijevanja. Budimo dobri jedni prema drugima. Primimo se za ruke, nadiđimo rane i poteškoće koje su u Južnome Sudanu stvorile kulturu nasilja koja sada mora nestati”, zaključio je Carlassare.