Papa Franjo jučer je pred oko 5 000 okupljanih vjernika u nacionalnom svetištu svete Ane de Beaupré u Quebecu slavio misu pomirenja.

U svojoj se propovijedi Sveti Otac osvrnuo na evanđeoski zapis o dvojici učenika na putu za Emaus koji su razočarani napustili Jeruzalem:

“Kada doživimo bol razočaranja lako padamo u napast bijega, želimo pobjeći od događaja koji su nas ranili. Ali, nema ništa gore od bijega od neuspjeha kako se ne bismo suočili s njima. To je kušnja neprijatelja, koja prijeti našem duhovnom hodu i hodu Crkve. Želi da vjerujemo kako je taj neuspjeh definitivan, želi nas paralizirati u gorčini i žalost, uvjeriti nas da se više ništa ne može učiniti te da stoga nema smisla pronalaziti način za početi iznova”, rekao je Papa aludirajući poglavito na ulogu crkvenih službenika u zbivanjima u rezidualnim školama.

Početak svete mise bio je obilježen upadom prosvjednica koje su razvile transparent kojim su pozvale Svetog Oca da službeno opozove “doktrinu otkrića”. Riječ je o pojmu koji se veže uz niz papinskih bula iz 15. stoljeća kojima su ondašnji pape monarsima dali dozvolu za kolonizaciju prostora koji su se smatrali neotkrivenima iz perspektive kršćanskog svijeta.

Prosvjednice su transparent razvile tijekom ulazne pjesme, a prije nego što je Papa napravio znak križa. Na transparentu je pisalo “Ukinite doktrinu otkrića”. Nije poznato je li Papa vidio što je pisalo na dokumentu.

U razgovoru za Reuters profesor teologije na katoličkom sveučilištu Villanova, Massimo Faggioli, kazao je da ne vjeruje da će Franjo službeno ukinuti doktrinu, ali da bi se trebao osvrnuti na to pitanje.

“Crkva ne djeluje na taj način – ne izdaje dokument koji kaže: ‘Sada smo odlučili da ta stara doktrina više nije istinita'”, rekao je. “Način na koji Crkva to radi jest da izdaje nove dokumente s novim doktrinama koje zamjenjuju stare doktrine… Vjerujem da bi se (Papa) trebao osvrnuti na to pitanje, i mislim da hoće. Ali ne službenim dokumentom”, kazao je Faggioli.