Čelnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich kazao je da bi članovi Europskog parlamenta učinili veliki propust prihvaćanjem izvješća Freda Matića kojim se pobačaj želi proglasiti ljudskim pravom.

Izvješće je pokušaj “da Europski parlament glasa za pobačaj kao ljudsko pravo te protiv prava na priziv savjesti u institucijama”, rekao je Hollerich u razgovoru za ACI Stampu. “Jasno je da se s time ne možemo složiti”, dodao je.

O dokumentu čiji je puni naziv ‘Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena’, europski parlamentarci će raspravljati 23. lipnja, a glasovanje će se provesti dan nakon toga.

“Mislim da moramo jasno reći kako je prihvaćanje takvog izvješća protiv supsidijarnosti, zato što je pobačaj pitanje nacionalne legislative, a ne legislative Europske unije”, dodao je Hollerich. “Europska unija bi stoga počinila teški grijeh ako ne bi poštivala supsidijarnost o kojoj stalno govori.”

Čelnik COMECE-a osvrnuo se i na važno pitanje vjerskih sloboda u Europi, ustvrdivši da će to biti “jedan od najvećih problema u budućnosti”.

“Nema progona Crkve: to bi bilo pretjerano reći, ali u nekim zemljama postoje, na različitim nivoima, maleni napadi protiv slobode vjeroispovijesti i moramo biti na oprezu”, kazao je Hollerich.

Kao primjere je naveo ograničenja na misnim slavljima u Belgiji tijekom pandemije koja je nazvao “smiješnim”, te produženu zabranu proslave misa s narodom u Irskoj.

Kardinal je kao dio problema naveo da u tim dvjema zemljama Crkva ima “lošu reputaciju”, te ustvrdio da za vraćanje kredibiliteta treba pružiti “ispravnu sliku Crkve”.

“To je hitan zadatak zbog društva, ali i zbog vjernika, zato što su mnogi izgubili nadu u Crkvu. To se mora promijeniti, moramo postati vrlo skromni  dati sve od sebe uz veliku transparentnost”, rekao je.

Ranije ove godine Hollerich je kritizirao i prijedlog zakona u Danskoj kojim se zahtijeva da sve propovijedi u zemlji budu prevedene na danski jezik. Iako je prijedlog zakona usmjeren prvenstveno protiv radikalnih islamskih skupina, predstavlja i golem financijski teret Katoličkoj Crkvi u zemlji u kojoj se zbog doseljenika brojne mise slave na poljskom, španjolskom, talijanskom ili nekom drugom jeziku.

Kardinal je kazao da se spomenutim zakonom nameće “nepotrebna prepreka temeljnom pravu na slobodu vjeroispovijesti”.